Tomatkyckling med Linguine…
Mina tomatplantor som jag satte i våras har börjat ge frukt och många blir det kan jag lova. 🙂 Jag har skördat flera gånger och det kommer bara fler och fler skott med nya fina kvisttomater. Smaken är helt underbar, söt och rund, och de är garanterat fria från besprutning och med tanke på all sol de fått i sommar är de 100% solmogna. 🙂 Veckans matlåda blir därför en tomatkyckling, lite repris på kycklingrätten jag lagade förra veckan men med viss skillnad i kryddningen. Tomatsåsen blev dock mycket smakrikare med mina tomater i än med de jag brukar köpa på Lidl, som förvisso är väldigt smakrika och de bästa i stan enligt min mening. En underbar rätt som är enkel att laga och som känns nyttig. För er som vill skippa pastan kan servera kycklingen med en grön fräsch sallad, vilket blir lika gott. 🙂
Recept
Ingredienser till 4 portioner
- 800 g kycklinglårfilé
- kycklingkrydda av något slag
- 20-30 solmogna cocktailtomater (beroende på storlek)
- 1 solo vitlök (alt 4 klyftor)
- 1/2 dl hackad färsk basilika
- 1 dl steksky från kycklingen
- 1 skvätt vit balsamvinäger
- smör
- olivolja
- salt
- peppar
Gör så här
- Peppra kycklingen med en god blandkrydda för kyckling.
- Bryn runt om i smör och olja.
- Lägg kycklingen på ett fat och deglasera pannan med en 1 dl vatten.
- Spara stekskyn till tomatsåsen.
- Gör ett kryss på tomaterna med en kniv.
- Koka upp vatten och lägg i tomaterna och blanchera dem 1-2 minuter eller tills skalet börjar lossna.
- Sila av vattnet och skölj tomaterna i kallt vatten.
- Skala bort skinnet och hacka tomaterna.
- Hacka vitlök och basilika.
- Värm upp olivolja och smör i en panna och höll i tomater, vitlök och basilika.
- Låt fräsa utan att få färg.
- Tillsätt stekskyn, vinäger och smaksätt med salt och peppar.
- Låt sjuda 10-15 minuter på låg värme.
- Lägg i kycklingen och bräsera den i tomatsåsen 5-10 minuter under lock.
- Servera med Linguine pasta al dente