Sardinpaj med Spenat och Lök…

En hel vecka har gått sedan jag lagade mat men så blir det när man är iväg. Nu är jag i alla fall hemma igen och vansinnigt sugen på en paj. 🙂 Åkte till Lidl efter jobbet och just nu har de fått in ett spanskt sortiment, vilket jag älskar. Jag hittade hela tonfiskfiléer i burk, sådana som man hittar i varje affär i Spanien men tyvärr inte här hemma. Gissa om jag blev glad? 🙂 Sen slank det ner lite Manchego och Serrano i korgen oxå vilket alltid är gott att ta fram en fredag eller lördag kväll. Men i kväll lagade jag en härlig Sardinpaj av marinerade sardiner som jag hittade i sortimentet. De var marinerade i olja med bl a vitlök och persilja och smakade jättegott att bara äta som tapas men jag fyllde pajen med dem tillsammans med spenat, lök och vitlök. Ytterligare en ny paj till min samling och jag blir alltid lika glad när jag kommer på nåt nytt. Min högsta önskan är att ge ut en egen Paj kokbok för recept har jag som jag kan fylla den med…helt klart. Vi får väl se om drömmen slår in? 🙂

Recept

Ingredienser till 1 normalstor paj

 • Pajdeg
 • 2,5 dl vetemjöl
 • 100 g smör
 • 1 ägg
 • Fyllning
 • 120 g babyspenat
 • 1 gul lök
 • 1 solo vitlök (alt 3 klyftor)
 • 110 g sardiner i marinad (byt mot ansjovis om du inte hittar sardinerna)
 • 200 g riven cheddarost
 • Äggstanning
 • 3 ägg
 • 2 dl mjölk
 • 1 dl grädde
 • salt
 • peppar

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
 2. Mixa ihop pajdegen, enklast i matberedare.
 3. Kavla ut och täck en pajform.
 4. Förgrädda pajskalet 10 minuter.
 5. Skölj spenaten och lägg i botten av pajen tillsammans med finhackad lök och vitlök.
 6. Fördela ut sardinerna och toppa med riven ost.
 7. Häll över äggstanningen.
 8. Grädda mitt i ugn i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och har ”stannat”.
 9. Servera med grön sallad och solmogna tomater.

Sardinpaj1-1 Sardinpaj2-1 Sardinpaj3-1

 

 

 

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.