Kycklinglårfilé i Mustig Tomatsås…
Om vi nu ska snacka väder så var det nog den varmaste dagen på året igår och inte ens på natten gick temperaturen under 20 grader. 🙂 Helt underbart men man har ju noll matlust i värmen men mat måste man få i sig så jag lagade en lätt rätt innan jag begav mig till Allsång i Linnéparken där Louise Hoffsten skulle uppträda. 🙂 Jag hade kycklinglårfilé kvar i kylen samt fina solmogna tomater som jag gjorde en supergod tomatsås av. En enkel och rustik rätt som får mig att tänka tillbaka på Barcelona förra året. Jag älskar sådan här mat!!! 🙂
Recept
Ingredienser till 4 portioner
- 800 g kycklinglårfilé
- en god blandkrydda för kyckling
- 10 medelstora smakrika kvisttomater alt. 1 burk Mutti cocktailtomater
- 1 solo vitlök
- 2 msk hackad färsk timjan
- 1 skvätt vit balsamvinäger
- 1 dl kycklingfond av stekskyn
- salt
- peppar
- socker
- smör
- fin olivolja
Gör så här
- Krydda kycklingen och bryn den runt om i smör och olja.
- Lägg kycklingen på ett fat och låt vila medan du gör tomatsåsen.
- Deglasera pannan med 1 dl vatten och spara stekskyn till tomatsåsen.
- Koka upp vatten i en gryta. (hoppa över moment 4-9 om du använder burktomater)
- Skär ett kryss i tomaterna och lägg dem i det varma vattnet
- Blanchera dem en minut.
- Häll av vattnet och skölj med kallt vatten.
- Pilla av skalet och skär bort änden på kärnhuset.
- Hacka tomaterna.
- Skiva vitlöken och hacka timjan.
- Värm upp olja och smör i en sauteuse eller annan gryta.
- Fräs lök och timjan utan att få färg och tillsätt sedan tomaterna.
- Tillsätt vinäger och steksky.
- Låt såsen sjuda ca 20 min tills den blir lite simmig. Rör om då och då.
- Smaka av med salt, peppar och lite socker. Lägg i kycklingen och låt sjuda tillsammans 5-10 minuter.
- Blanka av såsen med en klick smör.
- Servera med lite grön romansallad och rostad Ciabatta.
- Detta är sommarmat när den är som bäst. 🙂