Helstekt Kyckling med Citron och Honung…

Gourmetmat och fina upplägg i all ära men jag brinner för riktigt god husman och rustik mat. 🙂 Av kycklingen jag köpte härom dagen fyllde jag en plåt med härliga rotfrukter som fick stekas i ugn tillsammans med kycklingen som jag penslat med smällt smör, citron och honung. Resultatet blev detta vackra fat som är en fröjd för ögat och en smakupplevelse med rena härliga smaker som gifter sig. 🙂 En kall sås med örter satte lite extra piff på allt. Helstekt kyckling när den är som bäst och speciellt varma sommarkvällar som det varit den senaste veckan. 🙂

Ingredienser till 4 portioner

 • 1 hel färsk kyckling
 • 4 morötter
 • 1 stor fänkål
 • 2 rödbetor
 • 2 palsternackor
 • 2 hela vitlökar
 • 6 scharlottenlökar
 • färsk timjan
 • färsk rosmarin
 • Glaze
 • 75 g smör
 • 1 citron (Zest och saft)
 • 2 tsk honung
 • salt
 • peppar
 • Örtcreme
 • 2 dl smetana
 • hackad rosmarin
 • hackad timjan
 • 1 tsk Alpnaering vitlökskrydda
 • salt

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda allt till örtcremen och ställ in i kylen minst 30 min. Glaze Smält smöret och blanda ner, honung, rivet citronskal och pressad citronsaft. Dela kycklingen och pensla med citron glazen. Salta och peppra. Lägg kycklingen på en eldfast plåt och stek 10 minuter i mitten av ugnen. Skala och dela alla grönsaker. Ta ut kycklingen. Pensla med lite mer smör och lägg grönsakerna runt om. Häll över resterande citronsmör. Stek klart i ugn ca 20-30 minuter. Servera med örtcreme.

Helstektkyckling2-1 Helstektkyckling4-1

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.