Helstekt Kyckling med Citron och Honung…

Gourmetmat och fina upplägg i all ära men jag brinner för riktigt god husman och rustik mat. 🙂 Av kycklingen jag köpte härom dagen gjorde jag en helt underbat rätt som dessutom är väldigt hälsosam. Jag fyllde en plåt med härliga rotfrukter som fick stekas i ugn tillsammans med kycklingen som jag penslat med en glaze av smör, citron och honung. Resultatet blev detta vackra fat som är en fröjd för ögat och en smakupplevelse med rena härliga smaker. Precis sån mat jag älskar. En kall sås med örter satte lite extra piff på allt. Helstekt kyckling när den är som bäst och speciellt varma sommarkvällar som det varit den senaste veckan. 🙂

Recept

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 hel färsk kyckling
  • 4 morötter
  • 1 stor fänkål
  • 2 rödbetor
  • 2 palsternackor
  • 2 hela vitlökar
  • 6 scharlottenlökar
  • färsk timjan
  • färsk rosmarin
  • Örtcreme
  • 2 dl smetana
  • hackad rosmarin
  • hackad timjan
  • 1 tsk Alpnaering vitlökskrydda
  • salt
  • Glaze
  • 75 g smör
  • 1 citron (Zest och saft)
  • 2 tsk honung
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda allt till örtcremen och ställ in i kylen minst 30 min. Fortsätt med glazen.
  3. Smält smöret och blanda ner, honung, rivet citronskal och pressad citronsaft.
  4. Dela kycklingen och pensla på glazen. Salta och peppra.
  5. Lägg kycklingen på en eldfast plåt och stek 10 minuter i mitten av ugnen.
  6. Skala och dela alla grönsaker.
  7. Ta ut plåten och lägga grönsakerna runt om.
  8. Häll över resterande glaze och.
  9. Stek klart i ugn ca 20-30 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.
  10. Servera med örtcreme.

Helstektkyckling2-1 Helstektkyckling4-1

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.