Sparrissoppa med Knaperstekt Bacon…
I veckan var jag soppchef på jobbets nätverkande sopplunch och vad passade bättre än en god sparrissoppa. Butikerna är överfyllda med sparris just nu så det ligger verkligen i tiden och dessutom är det väldigt gott. 🙂 Jag kokade en god fond på rotfrukter, vin och kycklingbuljong sen tjoffade jag i både vit och grön sparris som i stort sett fick koka sönder. Därefter passerade jag soppan med stavmixer och tillsatte grädde som binder ihop soppan och ger en härlig krämig konsistens och god smak. 🙂 Sparrisknopparna som blev över sauterade jag i smör som fick bli garnering tillsammans med knaperstekt bacon. Fler av mina goda sopprecept hittar ni här!
Ingredienser till ca 10 portioner
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 1 purjolök (det vita)
- 1 solo vitlök
- 2 dl vitt vin
- 2 liter vatten
- 180 cl koncentrerad kycklingfond
- 4 glasburkar vit sparris i lag
- 2 knippen grön sparris
- 6 dl liter grädde
- salt
- smör
- Topping
- Knaperstekt bacon
- Sauterade Sparrisknoppar
- Hacka morot, palsternacka, purjolök och vitlök fint eller riv dem med ett rivjärn.
- Fräs i smör utan att få färg.
- Tillsätt vinet och låt koka in till hälften.
- Häll på vatten och buljong.
- Häll i lagen från den vita sparrisen och tillsätt finhackad vit och grön sparris.
- Koka upp och låt koka ca 20 minuter eller tills grönsakerna är genomkokta och nästan sönderkokta.
- Mixa soppan med stavmixer.
- Tillsätt grädden.
- Koka upp och låt koka ca 20 minuter. Smaka av med salt.
- Servera soppa med knaperstekt bacon och smörstekta sparrisknoppar.