Spenatsoppa med Rökt Skinka…

Idag var det dags för mig att laga soppa igen till vår nätverkande sopplunch på jobbet. Jag hade bestämt mig för att laga nässelsoppa för det hör ju våren till men sen kom jag på mig själv att det inte finns nässlor att köpa i butiken. Jag har då aldrig sett det så det blev helt enkelt att tänka om för det blir ju lite jobbigt att plocka nässlor till 30 portioner. I stället lagade jag en god spenatsoppa. Den är ju snarlik nässelsoppan samt grön och fin men för att göra den lite smakrikare tillsatte jag rökt skinka vilket passade bra ihop med löken, purjon och timjan. Den blev helt i min smak. 🙂

Ingredienser till 5 liter soppa (10-12 portioner)

 • 5 x 450 g hackad fryst spenat
 • 400 g rökt skinka eller bog
 • 1 stor gul lök
 • 1 solo vitlök
 • 1 dl vitt vin
 • 2 msk hackad färsk timjan
 • 1 purjolök (det vita)
 • 2 liter vatten
 • hönsbuljong
 • 1 liter grädde
 • salt
 • peppar
 • muskot
 • redning
 • smör
 1. Hacka lök och vitlök. Fräs i smör utan att få färg.
 2. Tillsätt vinet och låt koka in något.
 3. Häll i vatten och fyll upp med spenaten.
 4. Tillsätt buljong och grädde.
 5. Skär skinkan i små tärningar och häll ner i soppan.
 6. Koka upp och sjud 5 minuter.
 7. Smaka av med salt, peppar och muskot.
 8. Red soppan till önskad konsistens och låt sjuda ca 10 minuter.
 9. Tillsätt hackad purjolök och sjud ytterligare 5 minuter.
 10. Servera soppan med kokt ägghalva och ett färskt gott bröd.

spenatsoppa1-1

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.