Köttfärspaj…

Jag älskar paj

På påskafton genomförde jag mitt andra kockuppdrag på ett 70-års kalas för 10 personer där jag lagade min mästerkocks-Hummersoppa till förrätt, flamberad oxfilé till huvudrätt och pannacotta till dessert. Allt gick jättebra och gästerna var jättenöjda med maten och jag kan inte vara annat än nöjd. Nu har jag ett litet uppehåll tills nästa uppdrag i Maj som jag redan ser fram emot. 🙂 Vill du hyra mig som kock? Läs mer här i så fall.

Påskmat eller inte

Någon påskmat har jag varken ätit eller lagat i helgen, är faktiskt inte alls sugen på det utan jag lagade en smarrig köttfärspaj i stället som jag hade med mig upp till föräldrarna i helgen. Jag har flera varianter på köttfärspaj men denna är den bästa. Perfekt att-ha-med-sig-mat en helg som denna och när man inte vill stå vid spisen hela dagen utan njuta av våren som kommit. 🙂

Recept

Ingredienser till en normalstor paj

 • Pajdeg
 • 2,5 dl mjöl
 • 100 g smör
 • 1 ägg
 • Fyllning
 • 500 g nötfärs
 • 1 gul lök
 • 1 solo vitlök
 • 200 g champinjoner
 • 1 grovriven morot
 • 1 dl Heinz chilisås
 • 1 dl vatten eller 1 dl rött vin (vilket blir godare)
 • oxfond efter smak
 • 2 tsk oregano
 • en skvätt soja efter smak
 • salt efter smak
 • peppar efter smak
 • Äggstanning
 • 2 ägg
 • 2 dl mjölk
 • salt
 • peppar
 • Topping
 • skivade tomater
 • riven stark ost

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
 2. Mixa ihop pajdegen, kavla ut och fyll pajformen. För en keramik-form behövs mer tid i ugnen.
 3. Förgrädda pajskalen 15 minuter under tiden du gör köttfärssåsen.
 4. Hacka, lök, vitlök, svamp och riv moroten.
 5. Bryn färsen tillsammans med lök, vitlök och morot. Salta o peppra.
 6. Stek svampen och tillsätt i färsen.
 7. Tillsätt vatten, fond, chilisås, soja och oregano.
 8. Låt köttfärsen sjuda tills nästan all vätska kokat in.
 9. Fyll pajskalet med köttfärsen.
 10. Toppa med skivad tomat och riven ost.
 11. Grädda mitt i ugn ca 30 minuter eller tills den stannat och fått fin färg.
 12. Servera med fräsch sallad och skivad gurka.

Fler av mina goda pajer hittar du här!

Köttfärspaj1-1

2 kommentarer

Lämna ett svar

Your email address will not be published.