Paj med skinka och Purjolök…

Äntligen är paj-säsongen här! 🙂 Jag älskar paj och lagar det ofta på vår och sommar. 😛 Perfekt mat att ha med i matlådan till jobbet eller att ha hemma i kylen som går snabbt att värma om man blir lite sugen men som även är god att äta kall. När jag ställer till fest och bjuder på buffémat så bjuder jag alltid på någon form av paj. Jag har så många goda paj recept så jag har svårt att säga vilken som paj som är min favorit. Köttfärspaj, Chevrepaj, spenatpaj, pestopaj, skaldjurspaj, västerbottensostpaj, tomatpaj, chicken-a-la-king-paj, fransk lökpaj, Ja-aa, you name it. En sak som är säker är att jag kommer laga mycket paj i år och jag hoppas kunna hitta på ett nytt härligt recept. 🙂 Idag rensade jag kylen och hittade en bit bog, purjolök och en massa ost så det blev helt enkelt en skinka och purjolökspaj som jag spetsade med lite vitlök för att få en fylligare smak. Den ska bli god att bita i till påsk, om den räcker så länge förstås, det finns ju en pajälskare till i huset. 😉

Recept

Ingredienser till 1 normalstor paj

 • Pajdeg
 • 3 dl special vetemjöl
 • 120 g smör
 • 1 ägg
 • Fyllning
 • 1 Purjolök (det vita)
 • 200 g rökt skinka eller rökt bog
 • 3 dl riven stark ost
 • Äggstanning
 • 3 ägg
 • 1 dl grädde
 • 2 dl mjölk
 • 1 pressad vitlöksklyfta
 • salt
 • peppar

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Mixa ihop pajdegen i en matberedare och kavla ut pajdegen och fyll en pajform.
 3. Förgrädda pajskalet 10 minuter.
 4. Blanda ihop äggstanningen.
 5. Hacka purjolök och skinka och lägg i botten på pajen.
 6. Toppa med ost och häll på äggstanningen.
 7. Grädda mitt i ugn 20-30 min eller tills pajen ”stannat” och fått fin färg.
 8. Servera med en fräsch sallad

Skinkpaj3-1

 

Tags

2 kommentarer

Lämna ett svar

Your email address will not be published.