Pasta med Tryffelsås och Ryggbiff…

I helgen komponerade jag ihop en ny underbar tryffelsås till min pasta som jag serverade till halstrad ryggbiff. En smak-kombo som inte gick av för hackor. 🙂 Tryffel är en av de godaste smaksättarna jag vet och när vi var i Rom för ett antal år sedan köpte jag med mig två små burkar med vit och svart tryffel. 🙂 Det är en dyr liten svamp men är helt gudomlig i smaken. Den vita tryffeln anses vara en av världens dyraste tryffelsorter och är en riktigt delikatess. Numera kan man köpa olja som är smaksatt med tryffel och det finns både bra och dåliga sådana och många innehåller inte ens tryffel utan smakextrakt. Ska man ha en bra sort med mycket smak ska man titta efter de små exklusiva flaskorna på 55 ml. En sådan flaska kostar från 140 kr men det är den värd för den är både dryg och koncentrerad i smaken. Den vita tryffeln har mer smak än den svarta och det gäller att inte ha i för mycket i maten så att det tar överhand utan godast blir det med en touch of taste om man säger så. 🙂 Tryffel som smaksättare passar utmärkt i en skysås, i ett potatismos, i en risotto eller i pastasås och gärna om man serverar det till en god köttbit av kalv eller oxkött.

Ingredienser till 4 portioner

 • 600 g ryggbiff
 • 3 schalottenlökar
 • 1 solo vitlök
 • 1 dl vitt vin
 • 3 dl grädde
 • 1 krm vit tryffelolja
 • salt
 • peppar
 • smör
 • Tillbehör
 • Skivad tryffel till garnering
 • riven parmesanost
 • Pasta Linguine
 1. Skär ryggbiffen i strimlor och stek hastigt nån minut i smör till önskad stekgrad.
 2. Lägg köttet på ett fat och låt vila medan du gör såsen.
 3. Hacka lök och vitlök fint och fräs i smör utan att få färg.
 4. Tillsätt vin och låt koka in till hälften.
 5. Tillsätt grädden och sjud tills såsen blivit krämig.
 6. Häll i tryffeloljan strax före servering och smaka av med salt och peppar.
 7. Servera med pasta al dente, riven parmesanost och garnera med några skivor färsk tryffel om du har det hemma.

Tryffel-1 Tryffelpasta2-1 Tryffelpasta3-1

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.