Jordgubbstårta Med Lime, Banan och Passionsfrukt…

Hur gott är det inte att slicka ur bunken när man gjort en sockerkakssmet? Som liten bakade jag jätteofta med min granne och jag såg alltid till att få slicka ur det sista ur bunken om vi bakade sockerkaka. 🙂 Idag bakade jag min favorittårta, en klassisk jordgubbstårta med en god sockerkaksbotten. I stället för vaniljsås har jag alltid banan i min jordgubbstårta för jag tycker det blir saftigt och passar bra till jordgubbarna. Idag spetsade jag till det lite extra med lime och passionsfrukt som smaksättare vilket blev supergott. 🙂 Jag marinerade först jordgubbarna med limesaft och råsocker. Sen fick de stå några timmar och dra sig innan jag mosade dem. Vill ni spara tid så hoppar ni över detta momentet. Tårtan blir god med en ren jordgubbssmak oxå 🙂 Jag har sagt det förr, jag är ingen bagare och det här blev kanske den fulaste tårtan jag sett men den smakade väldans gott. I morgon fyller jag år och så ska jag bjuda mina arbetskamrater på den och hoppas ju givetvis att den går hem hos dem oxå. 🙂

 

Ingredienser till en tårta med 3 lager

 • Sockerkaksbotten
 • 3 ägg
 • 3 dl socker
 • 4,5 dl mjöl
 • 3 tsk bakpulver
 • 100 g smällt smör
 • rivet skal från 1 citron
 • 1,5 dl mjölk
 • Fyllning lager 1
 • 3 mosade bananer
 • 2 passionsfrukter
 • Fyllning lager 2
 • 400 g mosade och ev lime marinerade jordgubbar
 • Topping/Garnering
 • 3 dl grädde
 • 150 g Jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjöl, bakpulver och smält smör. Vispa till den jämn smet. Riv ner citronskalet och häll i mjölken och vispa till en jämn smet. Smöra och bröa in en form. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen 40-50 min. Låt sockerkakan svalna innan du skär den i 3 delar. Vispa grädden. Mosa bananerna och blanda med passionsfrukten samt mosa jordgubbarna. Fördela bananerna på det första lagret, jordgubbarna på det andra. Lägg på locket och bred/spritsa på grädden. Dekorera tårtan med jordgubbar.

Jordgubbstårta1-1 Jordgubbstårta2-1 Jordgubbstårta3-1

Tags

2 kommentarer

 • Hej! Den ser jättegod ut!!
  Vad tyckte dina arbetskamrater om den? 🙂
  Jag letar febrilt efter en god tårta till vårat bröllop. Jag är lite leds på vanlig jordgubbstårta och hittade din sida och blev jättesugen på att göra den här. Går den att göra en dag innan? Tänkte med tanke på bananfyllningen 🙂
  Mvh Mikaela

  • Hej Mikaela!
   Jag personligen tycker en jordgubbstårta alltid blir godare att göra dagen innan. Den blir saftigare om bananen och jordgubbarna får stå och dra till sig tillsammans med sockerkaksbotten. 🙂 Botten i sig är ganska matig eftersom den är gjord på en sockerkaksbotten. Vill man ha en lättare botten som dessutom är glutenfri kan man ta 2 ägg, 6 msk socker, 3,5 msk potatismjöl, 1,5 tsk bakpulver. Dubbla receptet för att få tre lager. Grädda mitt i ugn 175 grader, ca 20-30 min. Denna måste dock göras samma dag annars blir den för blöt av frukten. Lycka till!
   Mvh Lina

Lämna ett svar

Your email address will not be published.