Varm Getost Med Färska Fikon…
Detta är en jättetrevlig förrätt för den som gillar getost eller Chèvre som den heter på Franska. Receptet kommer från en av Mat-Tinas kokböcker. Jag älskar getost i alla former och det passar väldigt bra till kyckling och fläskkött. Getost är en god smaksättare att ha i t ex en krämig gräddsås men bäst av allt tycker jag den blir i en paj. Jag har ett underbart recept på Kycklingpaj med Chévre för den som vill testa. Den lagar jag ofta på våren och sommaren och den passar utmärkt på buffén om man har fest. 🙂 Nu hade jag inte rosmarin hemma som Tina har i sitt recept men det går lika bra att rosta lite pinjenötter och servera till i stället. Fler av mina goda förrätter hittar du här!
Ingredienser till 4 portioner
- 4 färska fikon
- 1 dl rödvin
- 1 dl socker
- 1 msk balsamvinäger
- (färsk rosmarin)
- 4 skivor getost (1-2 cm tjocka)
- 20 g pinjenötter
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela fikonen i 4 delar.
- Koka upp vin, socker och vinäger och reducera tills den blir krämig.
- Smaksätt med färsk rosmarin om så önskas.
- Vänd ner fikonen.
- Gratinera osten några minuter tills den smällt något.
- Rosta pinjenötterna i en torr panna.
- Lägg fikonen på den bakade osten och ringla över lite sås och strö över pinjenötter.
- Servera direkt.