Västerbottenostsoppa med Skinka & Broccoli…

Idag var det soppdags igen och första gången i år som jag lagar soppan till vår nätverkande sopplunch på jobbet som vi har varje torsdag 🙂 Normalt har jag haft en klar blid av vilken soppa jag ska laga men denna gången hade jag ingen fantasi alls men fick en idé från chefen på jobbet…Ost & skinksoppa. En soppa jag aldrig lagat men jag är klar med hur jag vill att den ska smaka så det var bara att sätta ihop ett recept med passande ingredienser och givetvis blir det en Västerbottenostsoppa. 🙂 Grunden till en bra soppa är att få till en bra fond så jag började med att göra en grönsaksfond och tillsatte sen hönsbuljong följt av en massa grädde. Sen var det bara att smaka av det sista och finslipa smakerna så sött, syrligt och salt blev perfekt. Jag blev supernöjd med soppan och den blev exakt som jag tänkt mig så nu hoppas jag soppgästerna gillar den och att alla 15 liter går åt. 🙂 Fler av mina goda sopprecept hittar ni här!

Ingredienser till 4 portioner

 • 3 morötter
 • 1 stor palsternacka
 • 1 stor gul lök
 • 1 solo vitlök
 • 1/2 purjolök (det vita)
 • 2 liter vatten
 • 1 dl vitt vin
 • koncentrerad kycklingfond efter smak
 • 7 dl grädde
 • några skvättar vit balsamvinäger
 • salt
 • 2 dl riven västerbottenost
 • 300 g rökt skinka eller bog på bit
 • 1 bukett broccoli
 • redning
 • smör
 1. Hacka grönsakerna grovt.
 2. Fräs dem i smör några minuter utan att få färg.
 3. Tillsätt vatten, vin och kycklingfond.
 4. Koka upp och låt sjuda 30 minuter.
 5. Sila bort grönsakerna och smaka av fonden.
 6. Tillsätt grädden. Koka upp och låt koka 15 minuter.
 7. Tillsätt ost. Smaka av. Tänk på att inte salta för mycket eftersom skinkan ger mycket sälta.
 8. Red soppan med en beurre manié (smör/mjöl redning) alt. maizena om man vill göra det enklare.
 9. Skär skinkan i tärningar och häll ner i soppan. Låt koka 10 minuter så soppan får en god rökig smak.
 10. Skär broccolin i små buketter och koka 5 minuter i vatten.
 11. Sila broccolin och häll ner i soppan.
 12. Låt allt koka 5 minuter till. Låt svalna innan servering.
 13. Servera med ett färskt gott bröd.

Ostsoppa1-1

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.