Älggryta Bourguignon…

I veckan fick jag älgkött av en nöjd kund. Alltid lika kul när folk visar sin uppskattning med mat. Det gillar jag. 🙂 Jag fick grytbitar och stek från både kalv och tjur så i helgen lagade jag en härlig älggryta. Jag valde att göra den som en Bourguignon med härliga smaker av fläsk, svamp och lök i en smakrik fond med vin och kryddor som blev en ljuvlig sås. Grytor är bland det bästa jag vet och det är så tacksamt att laga, speciellt om man har en tryckkokare, vilket jag har och som jag älskar. 🙂 Man spara mycket tid med en sådan och smakerna blir mycket bättre då de stannar i grytan. Till grytan gjorde jag ett gott mos med lite klumpar i, alltså ett potatisstomp samt karamelliserad pärllök och rårörda lingon. Till grytan drack vi ett gott Rioja som jag blev rekommenderad på systembolaget och det gjorde sig verkligen bra till grytan. 🙂 Fler av mina goda grytor hittar du recept på här!

Ingredienser till 4 portioner

 • 800 g älgkött (högrev eller fransyska)
 • salt
 • peppar
 • smör
 • 1 stor gul lök
 • 1 stor morot
 • 4 vitlöksklyftor
 • 4 stora champinjoner
 • 2 stjälkar rosmarin
 • 3 stjälkar timjan
 • 2 st lagerblad
 • 4 dl steksky
 • 6 dl rödvin
 • 1 msk konc. scharlottenlökfond
 • 1 köttbuljongtärning
 • 140 g rökt tärnat sidfläsk
 • 3 st portabellosvampar
 • 1 knippe salladslök
 • Karamelliserad Pärllök
 • 1 nät pärllök
 • smör
 • balsamvinäger
 • salt
 • Rårörda Lingon
 • 250 g lingon
 • socker

Skär köttet i bitar. Salta, peppra och bryn 1/4 av köttet åt gången i smör. Lägg över köttet i en skål. Deglasera pannan med 1 dl vatten efter varje stekning och häll stekskyn över köttet. Upprepa tills allt kött är stekt. Hacka lök, vitlök, champinjoner och morot och fräs allt i smör utan att ta färg. Tillsätt köttet och stekskyn samt vin, fond, rosmarin, timjan och lagerblad. Låt koka under lock, 40 min i tryckkokare eller 1,5 timma i vanlig stekgryta. Plocka upp köttet och lägg i en ny gryta. Sila såsen i en kastrull. Koka upp och red såsen till önskad konsistens. Smaka av med ev salt. Hacka svampen och fräs i smör. Stek fläsket. Hacka salladslöken och sautera i smör. Häll ner svampen, fläsket och löken i köttgrytan och slå över såsen. Stek pärllöken i smör. Häll på balsamvinäger och karamellisera löken. Smaka av med salt. Blanda lingon med socker och rör om ofta. Servera grytan med ett gott potatismos.

Älg1-1

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.