Ryggbiff med Gräddkokt Savoykål…
Jag älskar all kål, vit, röd, brun som grön men så finns ju Savoykål också som är himlans gott. 🙂 Detta receptet kommer från kändiskocken Tommy Myllymäki som min man såg honom göra på TV härom veckan och som han fastnade för. I stället för lammfärsbiff som Tommy serverade till, köpte jag några fina hängmörade Ryggbiffar som jag grillade till medium rare grad. Köttet bara smalt i munnen och kålen passade mycket bra till och dessutom kände man sig lätt efteråt eftersom rätten inte innehöll en massa kolhydrater. Receptet på kålen ändrade jag faktiskt om och tog dubbelt av allt då kålhuvudet är ganska stort och för att få mer smak. Jag kan nog tycka att Tommy snålade lite på det goda som skulle vara i stuvningen. 🙂
Ingredienser till 4 personer
- 4 skivor ryggbiff á 200 g
- salt
- peppar
- Stuvningen
- 1 huvud savoykål
- 2 pkt bacon
- 2 äpplen
- 5 dl grädde
- smör
- salt
- peppar
- färsk timjan till garnering
- Låt köttet bli rumsvarmt.
- Salta och peppra köttet och stek 2 minuter på varje sida i ett grilljärn.
- Linda in köttet i folie och låt vila 15 minuter medan du gör kålen.
- Skär baconen fint.
- Skär bort roten från kålen och skär den i fina strimlor.
- Skala äpplena och skär i tärningar.
- Fräs baconen i en panna.
- Tillsätt en klick smör och låt det smälta ner.
- Häll i kålen och fräs några minuter till kålen sjunkit ihop och blivit glansig.
- Rör ner äpplena och sedan grädden.
- Låt sjuda tills hälften av grädden kokat in och tills kålen blivit mjuk.
- Smaka av med salt och peppar.
- Tranchera köttet och lägg ovanpå kålen och garnera med färsk timjan.