Chokladkaka med Passion…

Julveckan avlutar jag med en mysig helg hos mina föräldrar i Floda vilket kommer bli en lugn och skön helg med god mat och umgänge. 🙂 Redan vaken och kan inte somna om så jag passar på att bjuda på lite sötsaker i stället. Det blev faktiskt över lite chokladkaka från julafton som jag tog med mig och bjöd på till kaffet igår kväll och denna kakan går alltid hem och är dessutom min favorit som jag ofta bjuder på till fest, dock med lite olika tillbehör. Receptet kommer från programmet ”Halv åtta hos mig”. Eftersom det är en mäktig kaka har jag halverat receptet men det räcker ändå till ca 8 personer. Denna gången vispade jag bara ihop en grädde och smaksatte med lime och passionsfrukt som bröt av mot det söta i kakan. En dessert som definitivt passar på nyårsmenyn, bara ett litet tips. God fortsättning och Gott nytt år därute! 🙂

Ingredienser till en rektangulär brödform. Ger 8-10 bitar

 • 125 g smör
 • 125 g socker
 • 125 g mörk choklad
 • 3 äggulor
 • 3 äggvitor
 • Grädden
 • 2 dl vispad grädde
 • 2 passionsfrukter
 • rivet skal från 1 lime
 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Smält smöret och blanda i sockret. Vispa tills sockret lösts upp i smöret.
 3. Bryt chokladen och smält ner i smöret. Låt svalna tills det är fingervarmt.
 4. Separerar äggvitan och äggulorna.
 5. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
 6. Vispa ner äggulorna i chokladsmeten tills det blir en blank och jämn smet.
 7. Vänd ner chokladsmeten i äggskummet och blanda till en jämn chokladsmet.
 8. Häll hälften av smeten i smord och bröad form och grädda ca 25 minuter i mitten av ugnen.
 9. Ställ in resten av smeten i kylen.
 10. När botten gräddats klart och fått svalna, täck den med resterande chokladsmet och ställ in i frysen.
 11. Vispa grädden och smaksätt med passionsfrukten och limeskalet.
 12. Ta ut kakan 30 min innan servering och servera med en klick grädde och gott kaffe.

Tags

2 kommentarer

Lämna ett svar

Your email address will not be published.