Pappas Romkulor…

Jag är ingen direkt godisgris men älskar choklad. 🙂 Av nån anledning är jag nästan alltid ensam om att äta marsipanchokladen eller likörchokladen i en chokladask. Bra på ett sätt för det är ju de godaste bitarna och får då ha dem för mig själv. 🙂 Pappa brukade alltid göra romkulor till jul-gottebordet när jag var mindre men han har inte gjort det på senare år. När han väl gjorde dem så var det nästan bara han och jag som åt dem och det är kanske därför jag är så förtjust i marsipan och likörpraliner. 🙂 Därför ska jag göra en liten sats själv till jul, fast på mitt sätt. Inte perfekta alls men väldigt goda. 🙂

 

Ingredienser till ca 20 praliner

 • 200 g mandelmassa
 • 1/2 dl russin
 • 1 dl bärmix (torkat naturgodis med gojjibär, russin, aprikos, tranbär)
 • 3/4 dl rom
 • 150 g smällt choklad
 • 1 nypa salt
 1. Marinera russin och bär i rom, gärna över natten. Rör om dåd och då.
 2. När de sugit åt sig av romen, hacka dem fint och blanda med mandelmassan.
 3. Forma en rulle av smeten och skär ut bitar och rulla fina små bollar.
 4. Smällt chokladen och tillsätt salt.
 5. Lägg i några bollar åt gången i chokladen och rulla dem med två teskedar så de täcks av choklad.
 6. Lägg upp dem på ett fat och ställt in i kylen.
 7. Servera på gottebordet eller som en godbit till kaffet. 🙂

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot