Oxkind med Rosmarindoftande Rödvinssås…

En mysig familjehelg är till ända och köket är städat efter en rolig familjefest igår kväll. Mina föräldrar kom redan i fredags och igår kom även min svärfar och hans fru hem på supé. Jag började förbereda menyn redan i fredags och halva lördagen tillbringade jag i köket och till dukning. Men det är ju sånt här jag älskar…att ordna till fest och bjuda på underbar mat. Det är ren avkoppling för mig. 🙂  Jag bjöd på en trerätters meny som min man valt ut då det var hans kommande födelsedag vi firade. Mina svärföräldrar hade aldrig smakat på oxkind tidigare och det blev en mycket positiv reaktion från deras sida så det blev inte mycket kvar på faten. Tack alla kära för en härlig kväll och helg tillsammans. 🙂 Fler goda recept på mina,långkok hittar du här!

Ingredienser till 6-8 personer

 • 2 kg oxkind
 • 2 gula lökar
 • 2 morötter
 • 2 palsternackor
 • 2 stora solo vitlökar (eller 6 klyftor)
 • 1 bouquet garni (1 knippe timjan och rosmarin)
 • 1 flaska rött kraftigt vin
 • 3 dl steksky
 • ev mer vatten
 • salt
 • peppar
 • smör
 • 250 g varmrökt sidfläsk
 • Rödvinsås
 • 1 liter buljong från avkoket
 • 1 msk balsamvinäger
 • salt
 • ev socker
 • smör
 • Beurre Marnier (2 msk smör, 2 msk mjöl)
 • Potatisstomp
 • 16 potatisar
 • 3 dl finhackad purjolök
 • 75 g smör
 • 2-3 dl mjölk
 • salt
 • peppar
 • Tillbehör
 • 1 nät Brysselkål
 • smör
 • salt

Salta och peppra köttet. Bryn runt om i smör. Deglasera pannan, dvs koka ur stekskyn med 1 dl vatten efter varje stekning. Lägg köttet i en stor gryta/tryckkokare och häll på stekskyn. Tillsätt grovt skurna grönsaker, kryddorna och häll i vinet. Köttet ska vara täckt av vätska. Tillsätt ev lite mer vatten. Koka under lock i 2 timmar alt 40 min i tryckkokare. Grytan blir godast om den görs dagen innan och får stå och dra sig i buljongen under natten. Såsen Lägg köttet i en annan gryta. Sila buljongen från grönsaker och kryddor i en gryta/sauteuse. Koka upp såsen och tillsätt vinäger. Smaka av med salt och gör en beurre marnier redning, dvs smällt smöret och vispa ner mjölet. Vispa ner redningen i såsen och låt sjuda ca 15 minuter. Smaka av med salt och ev lite socker. Häll såsen över köttet. Stek fläsket knaprigt och lägg ner i grytan. Potatisstomp Koka potatisen och fräs purjolöken i smör utan att få färg. Stöt potatisen grovt. Tillsätt smör och mjölk. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner purjon. Primörer Koka Brysselkålen i vatten 5 minuter. Häll av vattnet och låt dem ångas av något. Smält smör i en panna och sautera kålen några minuter. Smaka av med salt och lite socker. Njut!!! 🙂

Oxkind1-1Kvällens meny

Toast Skagen

Oxkind med Rosmarindoftande Rödvinsås, Potatisstomp med Purjolök och Sauterade Brysselkål

Gammaldags Vaniljglass  (AlvestaGlass) med Varma bär och Knäckflarn 

Dryck

Vitt vin, Mc Pherson Chardonnay

Rött vin, Motörhead Sacrifice Shiraz

Kaffe med avec

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.