Ciderbräserad Kycklingfilé med Dragonsås…
Det blev kyckling över efter pajen jag lagade i fredags kväll så jag lagade en av mina favorit kycklingrätter till söndagskvällen. En rätt som även är festlig när man har gäster. Såsen är verkligen pricken över i:et i denna rätt och som till de flesta maträtterna så är det ju just såsen som lyfter allt. Det syrliga och söta från cidern i kombination med grädde och dragon blir bara så bra. 🙂
Recept
Ingredienser till 4 portioner
- 800 g färsk kycklingfilé
- salt
- peppar
- smör
- 800 g delikatesspotatis
- 1 dl vatten
- 1 msk koncentrerad schalottenlöksfond
- Sås
- 1 dl torr äppelcider
- 3 dl grädde
- 1 msk torkad dragon
- 1 dl kycklingbuljong av stekskyn
- salt
- peppar
- Tillbehör
- 200 g morötter
- 1 dl vatten
- 25 g smör
- 150 g haricots verts
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
- Tvätta potatisen men behåll skalet på.
- Skär i 3 mm tjocka skivor.
- Lägg potatisen på ett ugnfast fat.
- Blanda vatten och lökbuljong och häll den över potatisen.
- Lägg ut klickar med smör över potatisen och stek i ugn ca 25 minuter eller tills potatisen fått fin färg. Vänd potatisen någon gång under stektiden.
- Dela kycklingfilén i tre längder och skär även ut innerfilén.
- Salta och peppra kycklingen och bryn den runt om i smör.
- Lägg kycklingen på ett fat och koka ur stekskyn efter varje stekning.
- Häll stekskyn i pannan och tillsätt cider och grädde.
- Låt sjuda ca 20 min tills du känner en tydlig cidersmak på såsen.
- Smaka av med salt och dragon.
- Red ev såsen med lite maizena
- Lägg kycklingen i såsen och bräsera ca 15 minuter.
- Skär morötterna i stavar och koka i vatten med en klick smör i ca 10 minuter.
- Skölj och koka bönorna ca 3 minuter.
- Salta potatisen före servering.