Möra Rågkringlor…

Jag är väldigt förtjust i alla former av kringlor. En god väns mor bakar jättegoda sockerkringlor och de har jag fått receptet på så de bakade jag för ett tag sedan. 🙂 De är mer som en liten kaka men är oerhört goda. Den senaste tiden har jag köpt rågkringlor i vår närbutik som vi brukar äta på kvällen när det suger i tarmen, men dyra är de så jag bestämde mig för att baka ett gäng själv. Efter mycket letande av recept hittade jag ett som tilltalade mig men jag tillsatte fil i stället för creme fraiche vilket blev jättegott. De blev både möra, saftiga och fluffiga. Pricken över i:et är att äta dem med bregott och ost. 😛 Fler av mina goda bakverk hittar ni här!

Ingredienser till ca 15 kringlor

 • 2,5 dl vetemjöl
 • 2,5 dl rågmjöl
 • 4 tsk hjorthornssalt
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk salt
 • 5 msk socker
 • 1 dl mjölk
 • 2 dl filmjölk
 • 1 dl smällt smör
 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Blanda alla torra ingredienser.
 3. Tillsätt mjölk och fil.
 4. Blanda ihop till en smet och tillsätt till sist smöret.
 5. Mjöla bakbordet och arbeta ihop degen.
 6. Om degen är lös och kletig, tillsätt mer mjöl.
 7. Dela degen i 15 delar och rulla fina kringlor.
 8. Grädda mitt i ugn 12-15 min eller tills de fått fin färg.

Rågkringla2

 

 

Tags

2 kommentarer

 • Kerstin Fogelmarck /

  Hej Lina,
  Det låter jättegott men inte är det kringlor inte. Kringlor ser ju ut nästan som åttor och dessa är väl bara en ring, eller hur?
  Hälsningar,
  Kerstin

  • Hej Kerstin
   Då vet jag inte vad jag ska kalla dem? 🙂 Kringlor formade som en åtta ser man inte nu för tiden, varken i recept eller i affären. Vi får väl komma på ett nytt namn till den här formen. 😉 Mvh Lina

Lämna ett svar

Your email address will not be published.