Syltgömma med Marängtopping…

Ofta blir det över äggvitor när jag lagar mat och i stället för att slänga dem i vasken, som vid det här laget börjar bli igentäppt av all äggvita jag slängt, hittade jag ett gott recept på mördegskakor med hallonsylt. 🙂 Hallongrottor är ju mina favoritkakor och denna påminner om den, fast med en annan form och som toppas med lite maräng i stället och kallas för hallonsyltgömma. Oj så god den var till kaffet! 🙂 Fler av mina goda bakverk hittar du här!

Ingredienser till 16 kakor

  • 150 g kallt smör
  • 3 dl mjöl
  • 2 msk socker
  • Topping
  • Hallonsylt
  • Hackad mandel
  • Maräng
  • 1 äggvita
  • 1 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta snabbt ihop mördegen i matberedare eller för hand. Ställ in i kylen 30 minuter. Vispa äggvitan till hårt skum. Tillsätt lite socker i taget samtidigt som du vispar. Marängsmeten ska bli blank och fin. Ta ut mördegen och dela i två bitar. Rulla ut två längder. Platta till den och gör en skåra i mitten längs hela kakan. Fyll med hallonsylt och spritsa på maräng och strö till sist över hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills marängen fått lite färg. Låt svalna och skär sedan kakan i 16 bitar.

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.