Tomatsallad med Tonfisk…

Det är dyra droppar men jag kan intyga att det är en av dom godaste olivoljorna jag har smakat i alla fall. Den heter Togora och är en jungfruolja som produceras för hand av Lambrini Thoedossiou och hennes lokala olivplockare på ön Lesbos i Grekland. Ön är känd för sina 300 dagar sol om året vilket ger oljan en unik guldfärgad färg. Att den kan kalla sig jungfruolja eller extra virgin beror på att oliverna aldrig nuddat marken utan plockats innan de mognat och fallit av träden. Oljan i sig är rund och mild, lite fruktig och något pepprig i smaken. Helt ljuvlig att bara ringla över några solmogna tomater eller pensla på ett par rostade brödskivor. Nyttig som attan är den oxå eftersom olivolja innehåller antioxidanter som gynnar kroppen.

På Lidl hittar man

Detta receptet är inspirerat från Alicante i Spanien. Tyvärr har jag inte hittat lika bra tonfiskfiléer som man får i Spanien men jag fortsätter leta. Ibland kan man hitta god tonfisk på Lidl, i deras spanska sortiment, men denna gången blev det en annan sort. Likaså tomaterna köper jag oftast på Lidl då dom smakar bäst.

Recept

Ingredienser till 2 personer

 • 5-8 smakrika cocktailkvisttomater
 • 1 liten rödlök i tunna skivor
 • 1 burk tonfisk i vatten
 • Togora olivolja
 • färsk basilika
 • flingsalt

Gör så här

 1. Skär tomater och lök i tunna skivor.
 2. Lägg löken i lite vatten 5 min så blir den lite mildare i smaken.
 3. Lägg upp tomaterna och toppa med tonfisk och lök.
 4. Ringla över olivolja och toppa med salt och färsk basilika.
 5. Servera med ett gott rostat eller färskt bröd.

DSC_1987

 

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.