Tomatsallad med Tonfisk…

Det är dyra droppar men jag kan intyga att det är den godaste olivoljan jag har smakat i alla fall. 🙂 Den heter Togora och är en jungfruolja som produceras för hand av Lambrini Thoedossiou och hennes lokala olivplockare på ön Lesbos i Grekland. Ön är känd för sina 300 dagar sol om året vilket ger oljan en unik guldfärgad färg. Att den kan kalla sig jungfruolja eller extra virgin beror på att oliverna aldrig nuddat marken utan plockats innan de mognat och fallit av träden. Oljan i sig är rund och mild, lite fruktig och något pepprig i smaken. Helt ljuvlig att bara ringla över några solmogna tomater eller pensla på ett par rostade brödskivor. 🙂 Nyttig som attan är den oxå eftersom olivolja innehåller antioxidanter som gynnar kroppen. Läs mer om Lambrinis olivolja och dess historia på hemsidan. Vill ni köpa oljan kan ni kontakta Ulf Lindberg på Mat & Vänner, ni når honom på 0730-722 806 eller på mail ulf.lindberg@matochvanner.com. Befinner ni er i Göteborgsområdet den 1 juni, så kommer oljan finnas för provsmakning i Feskekörka och Ostbutiken i Mölndal. Den 14 juni står Lambrini på Bäckgatan 14 i Växjö hos Johanne Delikatesser & Kuriosa samt den 15 juni vid ICA Kvantum Norremark i Växjö så passa på att gå dit och smaka av olivoljan. Det blir väldigt svårt att köpa någon annan olivolja än denna i fortsättningen kan ju ju meddela. 🙂

Detta receptet är inspirerat från Alicante i Spanien. Tyvärr har jag inte hittat lika bra tonfiskfiléer som man får i Spanien men jag fortsätter leta…någonstans borde de ju finnas.

Ingredienser till 2 personer

 • 5-8 solmogna kvisttomater
 • 1 liten rödlök i tunna skivor
 • 1 burk tonfisk i vatten
 • Togora olivolja
 • färsk basilika
 • flingsalt
 1. Skär tomater och lök i tunna skivor.
 2. Lägg löken i lite vatten 5 min så blir den lite mildare i smaken.
 3. Lägg upp tomaterna och toppa med tonfisk och lök.
 4. Ringla över olivolja och toppa med salt och färsk basilika.
 5. Servera med ett gott rostat eller färskt bröd.

DSC_1987

 

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.