Kryddiga Köttbullar i Tomatsås…

Idag bjöd jag arbetskamraterna på tårtan jag bakade igår och det är alltid lika uppskattat. 🙂 Det blev inte mycket kvar men en liten bit fick jag med mig hem som var god till kaffet ikväll. Sen blev det dags att planera matlådan eftersom jag är trött på att äta ute, vilket blir ofta under veckorna. Ibland är det gott att ha egen mat med sig eller att åka hem på lunchen och äta rester.

Lunch i solen

Åker jag hem på lunchen brukar jag även passa på att njuta i solen om den råkar titta fram, soldyrkare som jag är. Till kvällen slängde jag ihop goda kryddiga köttbullar med en mustig tomatsås, rena barnmaten men ack så gott. Godast blir det om den får stå över natten och dra till sig alla smaker men ett litet smakprov blev det till kvällsmat i alla fall.

Recept

Ingredienser till 4 portioner

 • 500 g nötfärs
 • 1 dl grädde
 • 1 ägg
 • 1 knippe färsk timjan
 • 1 knippe färsk basilika
 • rikligt med salt
 • vit/svartpeppar efter smak
 • lite socker
 • Tomatsås
 • 1 gul lök
 • 1 solo vitlök (motsvarar 4 klyftor)
 • 1 burk krossade tomater
 • 1 msk balsamvinäger
 • 1 dl steksky från köttbullarna
 • färsk basilika
 • färsk timjan
 • färsk rosmarin
 • salt efter smak
 • peppar efter smak
 • olivolja
 • smör

Gör så här

 1. Mixa grädde, lök, ägg och kryddor i en matberedare.
 2. Tillsätt nötfärsen och blanda väl.
 3. Rulla köttbullar och stek runt om i smör.
 4. Koka ur stekskyn med vatten och spara den till tomatsåsen.
 5. Tomatsås
 6. Hacka lök och vitlök.
 7. Fräs i smör utan att få färg.
 8. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda under lock 20 minuter.
 9. Smaka av med salt och peppar. Rör om då och då.
 10. Tillsätt stekskyn och häll i köttbullarna i såsen och låt koka 10 minuter till.
 11. Ringla i lite olivolja.
 12. Servera med pasta al dente.

Fler av mina goda köttfärs recept hittar du här!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.