Föreläsning om Tillsatser i mat…

Jag har precis kommit hem från en jättebra föreläsning om tillsatser i mat. Det är ju ingen hemlighet att vi får i oss mycket tillsatser i de råvaror och produkter vi köper men att det var så mycket skit i vissa fick mig att reagera och ändå godkänner livsmedelsverket många av dessa produkter. 🙁 Jag tillhör de som knappt aldrig är sjuk, har inte varit det på fyra år och det har givetvis mycket med att göra hur man lever, hur stressad man är, vad vi stoppar i oss osv. Jag är uppvuxen med bra mat och är noga med vad jag stoppar i mig och att maten är tillagat från grunden. Samtidigt får man ju inte bli fanatisk men lite måste man ändå tänka och jag fick en hel del bra tips ikväll. 🙂

2013-02-18 20.24.08

Tommy Svensson från Norrköping var det som föreläste och han gjorde det på ett mycket intressant sätt. Hans resa började för ca 30 år sedan när han åkte på en testikel inflammation. Hans underliv blev så svullet att han inte kunde ligga ner i sin egna säng på 2 år utan satt i en fåtölj och sov. Han åt ett 20-tal mediciner varje dag men det blev inte bättre. Till slut lades han in på sjukan och där ville man ta bort den inflammerade testikeln men Tommy vägrade. -Då kan jag ju inte få barn, sa Tommy. – Det kan du inte ändå svarar doktorn för din testikel är redan förstörd. Det blev ingen operation utan mer medicin och smärtstillande samt diagnosen kronisk testikel inflammation. När han kom hem stod granntanten och pratade med en dam i 70 års åldern som frågade honom om han skitit ner sig. – Nej, svarade Tommy, jag har en kronisk testikel inflammation. Damen svarade att en sådan sjukdom finns inte, den har du ätit dig till. Efter lite munhugg fram och tillbaka stämde Tommy och damen en träff då hon påstod sig kunna hjälpa honom, dessutom gratis. De träffades och hon bokstavligen vände ut och in på hela hans levnadssätt som slutade i att Tommy fick en helt ny diet att rätta sig efter med bra mat, där kexchoklad och läsk inte ingick till frukost. Efter 36 dagar kunde Tommy för första gången sova i sin säng och sluta med sina mediciner. Inflammationen var helt borta. Dessutom har han idag två barn. 🙂

Ja, jisses vilken historia. Nu förstår man ju vad all skit gör med kroppen och varför folk blir sjuka. Den värsta produkten Tommy nämnde idag var nog Becel, ett sk smör som består av enbart kemiska ämnen. Jag vet inte hur många E-ämnen han läste upp men minst 20 st och det konstateras att smöret är rent hälsofarligt och detta äter folk. Jag själv äter SMÖR och inget annat. Alla andra s k smör som Lätta, Milda, Lätt o Lagom gick fetbort men det visste jag ju redan. 🙂

En hemsk grej till som Tommy visade. Han hade ett paket Gifflar från Pågen. Ett bra exempel på hur mycket skit detta innehåller. Påsen var sedan 2008 och bullarna hade inte ens börjat mögla och dom var inte ens hårda. Vad säger det om dessa bullar?

Flera bra tips fick vi oxå som var nya för mig. Till alla er som lider av pollenallergi, ni ska inte äta produkter innehållande citronsyra vilket förvärrar allergin. Detta gäller framför allt från mars till midsommar. 🙂

Kaffe direkt efter maten är inte bra för det dämpar upptagningen av järn så vänta gärna 2 timmar med kaffet. Helt nytt för mig men bra att veta. 🙂 Och vi kvinnor med mens behöver ju extra mycket järn under just den veckan så tänk på det. Ett tips bara…

De flesta av alla bacon-sorter innehåller rökaromer vilka är hälsofarliga. Tulip bacon gör det inte och den är dansk men hälsosammare. Visste ni att vi har 316 godkända E-ämnen i Sverige? Av dessa är 72 helt förbjudna i Australien och på Nya Zeeland…undra varför? Vi äter ca 70 ton mat under vår livstid och får i oss drygt 7 kg tillsatser varje år. Urk 🙁

E407 (karragena) ska man undvika så mycket det går. Den bidrar till att man slår ut laktosförbränningen och blir till slut laktosintolerant. Kan bidra till tarmsjukdomar och är cancerframkallande. Förekommer i light-grädde. Köp riktig 40% vispgrädde!! 🙂

Det är ju inte bara mat som innehåller farliga ämnen. Munskölj som Listerin och SB12 innehåller cancerframkallande ämnen som går rätt in i körtlarna när vi gurglar detta för att lukta godare i munnen. Inte nog med det, sköljer vi flour kan detta ta dö på bakterier vi har i kroppen om vi sväljer flouret. I kväll ska jag hälla ut mitt munskölj…så det så. 🙂

Jag skulle kunna räkna upp ännu mer men då blir inlägget föööör långt känner jag. Ni förstår nog själva. Råvaror utan tillsatser är bättre, lagad mat är bättre än processad mat och vi behöver ett stort antal ämnen för att må bra i kropp och själ så tänk en gång extra innan du handlar. Vi kan inte skydda oss mot allt men vi kan påverka. 🙂

Jag köpte med mig lite ekologisk choklad och en bok efter föreläsningen. Ni kan läsa mer  på Tommy Svenssons hemsida eller gå på någon av hans intressanta föreläsning. 🙂

1 kommentar

  • Hej lina, SÅ intressant med maten och man blir lurad många gånger, låter ju så bra på förpackningarna

Lämna ett svar

Your email address will not be published.