Spenatpaj…

Idag blev det spenatpaj! Det är ju ingen hemlighet att jag älskar paj i alla former men framför allt matpajer. 🙂 Jag lagar det ofta och speciellt när jag ordnar till en fest så har jag i stort sett alltid en paj på buffébordet. Paj är perfekt plockmat anser jag! 🙂 Det bästa med paj är att man kan variera så mycket, det är bara fantasin som sätter gränser och alla pajer jag lagar komponerar jag själv. De enda paj-recepten jag egentligen går efter är när jag ska laga söta pajer. I pajdegen använder jag ägg för det gör den lätt att arbeta samt att den släpper från formen men den blir även krispig och god. Den här spenatpajen är god att servera som den är med en god sallad men passar även utmärkt med en skiva kallrökt lax. 🙂

Recept

Ingredienser till 1 normalstor paj

 • Pajdeg
 • 3 dl vetemjöl
 • 100 g smör
 • 1 ägg
 • Fyllning
 • 500 g spenat
 • 1 solo vitlök
 • 1/2 dl vitt vin
 • 1/2 dl grädde
 • salt
 • peppar
 • 100 g riven cheddarost
 • Äggstanning
 • 2 dl grädde
 • 1 dl mjöl
 • 3 ägg
 • salt
 • peppar

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Mixa allt till degen, enklast i matberedaren. Kavla ut och fyll en hög springform.
 3. Förgrädda pajskalet 10 min.
 4. Skölj spenaten och förväll den sedan ca 5 min. Sila bort vattnet.
 5. Stek spenaten tillsammans med hackad vitlök i smör.
 6. Tillsätt vin och grädde och låt koka in.
 7. Smaka av med salt och peppar.
 8. Vispa ihop äggstanningen och tillsätt spenatblandningen och osten.
 9. Rör om väl.
 10. Fyll pajskalet med spenatfyllningen och grädda i ugn 20-25 min tills pajen stelnat och fått fin färg.
 11. Låt svalna innan servering och servera gärna med Serrano skinka.
 12. Smaklig paj! 🙂

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.