Lyxig Lasagne…

Det blev ett mysigt veckoslut med mina föräldrar som var på besök i helgen och det började med en soft fredag med underbar oxkind och häng framför tvn. På lördagen tog vi en skön promenad runt sjön och en sväng ner på torget där vi handlade nybakade munkar och dörrkransar som nu pryder huset. 🙂 Då min man fyllde år hade jag bokat bord på Lagerlunden där vi åt och drack gott på kvällen. Min pappa var sugen på att se lite av utelivet i stan så vi avslutade med en drink på PM & Vänner innan vi tog taxi hem. Det är alltid lika tråkigt när de åker hem men vi ses om några veckor igen. 🙂 Söndagen spenderade vi mestadels i soffan med bra film och ”24”-maraton men middag var vi ju tvungna att ha så jag snodde ihop en god lasagne som blir perfekt att ha i matlådan i veckan. 🙂

  • Ingredienser till 6-8 portioner
  • Tid: ca 70 min
  • 500 g nötfärs
  • 1 stor gul lök
  • 8-10 medelstora champinjoner
  • 1 solo vitlök
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl Heinz chilisås
  • 2 hackade färska tomater
  • 1 burk Muutti finkrossade tomater
  • 1 näve färsk basilika
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • salt
  • grov svartpeppar
  • lite muskcvadosocker
  • 6-8 färska lasagneplattor
  • 200 gr riven mozzarellaost
  • Ostsås
  • 3 msk smör
  • 3/4 dl mjöl
  • 8
  • 6 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • socker
  • 2 dl riven västerbottenost
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stek hackad lök, svamp och nötfärs i smör.
  3. Tillsätt hackad vitlök, grov svartpeppar, vin, chilisås, tomater, vatten och fond.
  4. Låt sjuda tills vätskan reducerats till hälften.
  5. Smaka av med salt och lite socker.
  6. Ta en ny kastrull och gör en bottenredning på smör och mjöl.
  7. Tillsätt mjölk och kryddor.
  8. Låt sjuda på svag värme ca 10 min, rör om då och då.
  9. Lägg i osten och låt smälta.
  10. Ta fram en ugnsfast form och täck botten med ostsås.
  11. Lägg över 2 lasagneplattor och fyll upp med köttfärsen.
  12. Häll på ostsås och toppa med mozzarella och färsk basilika och upprepa momentet.
  13. Översta lagret ska vara lasagneplattor som toppas med resten av ostsåsen och riven mozzarella.
  14. Gratinera ca 15-20 min.
  15. Låt svalna och servera med en god grön sallad.

DSC_0805

DSC_0817

 

Tags

Lämna ett svar

Your email address will not be published.