Lina i Sveriges Mästerkock

Jag har alltid tyckt om att titta på matprogram på TV och har följt både Masterchef UK och USA. När jag såg att Sveriges Mästerkock skulle sändas i Sverige, tvekade jag inte en sekund att söka. Det var våren 2011 som jag skrev ansökan till TV4 och tänkte väl inte så mycket på det förrän det damp ner ett mail om att jag var uttagen till Audition i Göteborg. Hjälp, vad hade jag gett mig in på?? Av ca 5000 sökanden var jag en av de utvalda!! 🙂

I slutet av September var det dags för Audition. Jag och ca 200 amatörkockar skulle presentera en rätt inför en okänd jury och maten skulle dessutom presenteras kall då det inte fanns uppvärmningsmöjligheter. Jag lagade rätten dagen innan hemma hos mamma och pappa och det blev husman fast på lite lyxigare vis…Pannbiffar med tryffel, potatispuré och en god maderiasås samt rårörda lingon. Vid kl 8 på morgonen stod jag i kön utanför Brewhouse i Göteborg och kön bara fylldes på. Alla fick var sin nummerlapp och tog plats i väntsalen, sen var det bara till att vänta. Några timmar senare blev mitt nummer uppropat tillsammans med fyra andra. Vi fick förbereda vår mat på tallrikar, så den såg representativ ut, innan vi gick in till fyra helt okända jurymedlemmar. Där fick var och en presentera sig lite kort samt motivera varför vi sökt till Sverige Mästerkock. Sen var det dags för avsmakning. Alla var såklart jättenervösa och det var inte bara jag som kände att man stakade sig i presentationen. Det var sååå skönt när det var över och när jag kom ut därifrån men därefter började en evig väntan. Vi fick beskedet att ett samtal skulle komma under kvällen om man gått vidare till steg 2. Fick man inget samtal betydde det att det var slut här. Skulle JAG få det där samtalet? Den eftermiddagen och kvällen var den längsta i mitt liv. Jag åkte hem till mamma och pappa igen men tiden stod nästan stilla. Jag tror klockan nästan hade slagit halv åtta när det ringde i min mobil. Var det dom? JA!! Det var det!!! Jag hade gått vidare till steg två. 😀 Lycklig men helt tom var det bara att ladda med ny energi till morgondagens stora utmaning. Vi var nu bara 25 kvar som hade gått vidare och jag skulle nu stå öga mot öga inför den fruktade juryn, Leif Mannerström, Marcus Aujalay och Per Morberg. Tillsammans med släkt och vänner åkte vi till en ny lokal där audition hölls. Jag var den första ut att laga min mat och på 40 minuter hade jag lagat min goda hummersoppa som jag hoppades skulle ta mig vidare till slutkvalet i Gävle. Jag rullade in min matvagn och där satt juryn med stenansikten. Det kändes HELT overkligt att ha dessa män framför sig men jag var cool och lugn. Lite kallprat sen var det dags att lägga upp så de kunde provsmaka soppan. – En grym soppa sa Marcus – Godare än på många restauranger sa Mannerström medan Morberg skulle dissa med att den var lite blaskig för hans smak. 😉 MEN min hummersoppa gick hem och jag fick mitt förkläde och var vidare till slutaudition i Gävle. Gissa om jag var glad?JA!!!! 😀

Juryn tyckte min soppa var grym och bättre betyg kunde jag inte fått. Allt kändes overkligt, jag var verkligen vidare!! Efter audition var vi totalt 38 finalister som skulle göra upp om de 14 åtråvärda finalplatserna i Stockholm. Under 5 hektiska dagar tävlade vi i gasklockorna i Gävle och vi slängdes in i hetluften direkt och redan efter två dagar hade 8 fått lämna tävlingen. Snacka om press!! Jag tog mig igenom alla moment, två matlagningstävlingar och två stresstest men föll på målsnöret i sista matlagningstävlingen då 16 av oss fick lämna in förklädet, fast vi fick givetvis behålla det som tack för god prestation. 🙂

Jag slutade som en glad topp 16-finalist och det är jag mycket stolt över. Jag har nog aldrig känt mig så tom som när jag lämnade Gasklockorna är i Gävle. Här är hela mitt mästerkocks-äventyr i bilder, en erfarenhet och en av de roligaste utmaningarna i mitt liv som jag inte vill ha ogjord. Kanske blir det revansch nästa år! 😉

dd

Galleri