Secreto Ibérico med mustig tomatsås…

Precis som den spanska Pata negran så kommer Secreto Ibérico från den spanska svarta grisen. Secreto betyder hemlighet och Ibérico är namnet på den svarta, välsmakande grisrasen i Spanien som växer upp på ekollon. Här hemma kallar vi styckdetaljen ”grisens hemlighet” men för att förtjäna namnet Secreto Ibérico så måste köttet komma från Ibérico-grisen.

Grisens möraste styckdetalj

Styckdetaljen sitter på sidan av halsen, djupt inne vid skuldran mot frambenet och är inbäddad i mycket fett samt att den är väldigt marmorerad vilket gör den mör och smakrik. I Spanien klassas den som den bästa delen på hela grisen och är en riktig delikatess. Motsvarande styckdetalj från våra svenska grisar ser man sällan men förekommer i välsorterade saluhallar och specialbutiker – dock blir priset därefter.

Behandla den med resepkt

En äkta spansk Ibérico kan vara ännu svårare att hitta men jag har hittat den och i helgen lagade jag en fantastisk rätt där köttet kom till sin rätt. 😛 Den ska tillagas lite som en entrecote men eftersom det är fläskkött så gäller det att den kommer upp i 65 grader så att alla bakterier försvinner men köttet ska ändå vara lite lätt rosa. I´m in heaven och det var härligt att kunna överraska min man med denna rätt. Så enkel men så otroligt god. 😛

Recept för 2 personer    Tid: ca 40 minuter

  • 500 g Secreto Ibérico
  • salt
  • peppar
  • Tomatsås
  • 1 gul lök
  • 1 solo vitlök
  • 1 burk Mutti krossade tomater
  • Några stänk balsamvinäger
  • 1 dl rött vin
  • hackad basiika
  • salt
  • peppar
  • smör
  • olivolja
  • Tillbehör
  • Pasta
  • Ruccolasallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Börja med tomatsåsen
  3. Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja.
  4. Tillsätt vinet och låt bräsera nån minut.
  5. Tillsätt tomaterna och rör om.
  6. Sänk värmen och låt såsen sjuda under lock 1 ca 20 minuter.
  7. Tillsätt hackad basilika, lite balsamvinäger och smaka av med salt och peppar.
  8. Låt sjuda 5 minuter till.
  9. Köttet
  10. Putsa köttet från överflödigt späck men låt mestadels vara kvar.
  11. Salta och peppra köttet runt om.
  12. Skär köttet i 3 bitar eftersom den är tjockare på vissa partier. Detta för att få rätt innertemperatur och för att inte de tunna bitarna ska blir för torra.
  13. Hetta upp ett grilljärn. Då köttet innehåller mycket fett så behövs inget extra fett i pannan.
  14. Lägg i köttet och stek hårt runt om så du får en fin gyllenbrun och knaprig yta.
  15. Efterstek köttet i ugn tills det uppnått 65 grader.
  16. Ta ut köttet och låt vila 10 minuter innan servering.
  17. Servera med kokt pasta av valfri sort samt lite ruccolasallad.

Fler av mina kötträtter hittar ni här!

Tags

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot