English Muffins…

Dom senaste 9 åren har min man och jag rest till USA och det blir minst ett par ggr om året. Vi älskar landet och eftersom vi är motorcykel entusiaster så kör vi mycket hoj när vi är där. Många mil och delstater har vi plöjt igenom. USA är det absolut ultimata landet för motorcyklister kan jag lova. På våra resor hämtar jag såklart mycket inspiration av mat och detta brödet äter jag ofta till frukost när vi är där. En vanlig frukosträtt i USA med detta brödet är t ex Egg Benedict, som dessutom är en av mina favoriter till frukost. Recept på detta kommer inom kort. Men brödet är jättegott att bara rosta och äta med smör och ost eller ha som tillbehör till ägg och bacon-brunchen. 😛

Bakteknik

Brödet bakas antingen med surdeg eller med torrjäst beroende på vilket man föredrar. Med torrjäst blir konsistensen lite fluffigare och mer som en scones, fast godare enligt mitt tycke. Dom blir heller inte så smuliga som scones, tack vare jästen. Jag är av den sorten som vill att bakningen ska vara smidig och gå snabbt så därför har jag valt ett recept med torrjäst men originalet bakas på surdeg. Jag provade på att baka bröd med surdeg en gång men tappade tålamodet då en surdeg ska matas och underhållas. 😀

Fler av mina recept på bakverk hittar ni här!

Recept

12 Muffins      Tid: ca 40 min plus jästid 120 min

  • 7g Torrjäst
  • 3 dl mjölk (3%)
  • 25 g socker
  • 50 g smör
  • 425 g special vetemjöl
  • lite salt
  • majsmjöl till jäsning på plåt

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Tillsätt jäst, socker och lite salt och vispa tills allt lösts upp i mjölken.
  3. Smält smöret.
  4. Blanda mjölkblandningen, smör och mjöl i en bunke/hushållsapparat och knåda till du fått en jämn och fin deg.
  5. Ta upp degen och forma till en stor rund bulle.
  6. Strö över lite mjöl och lägg tillbaka degen i bunken. Täck med en bakduk och låt jäsa i rumstemp 60 min.
  7. Mjöla bakbordet.
  8. Kavla ut degen så den är ca 2 cm tjock.
  9. Skär ut rundlar med hjälp av ett dricksglas eller bakring.
  10. Strö över lite majsmjöl eller vanligt vetemjöl.
  11. Lägg bullarna på ett bakplåtspapper och täck med bakduk.
  12. Låt jäsa ytterligare 60 min.
  13. Värm ugnen till 175 grader och värm upp en plåt.
  14. Värm upp två non-stick pannor på spisen och stek bullarna på medelvärme runt om i ca 5 minuter så att dom får en gyllene och lite krispig yta.
  15. Flytta över dem på den uppvärmda bakplåten med bakplåtspapper och baka färdigt dem i ugnen i ca 10 minuter.
  16. Låt svalna.
  17. Vid servering, dela bullarna och servera med smör, ost och marmelad.
  18. Dagen efter är dom goda att rosta. Dela dem i fall du fryser in dem.

Källa: Jamie Oliver

 

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot