Het Fläskkarrégryta…

. När jag gör långkok använder jag i princip alltid min tryckkokare då detta halverar tiden på matlagningen. En tryckkokare är extra tacksam till rätter som denna då man bara behöver koka köttet i 20 minuter för att få det riktigt mört och fint. Dessutom blir avkoket på fonden extra god eftersom smakerna håller sig i grytan och inte sipprar ur som det gör om du kör ett långkok i en vanlig gryta. Så en tryckkokare har många fördelar helt enkelt. Investera gärna i en så kommer livet i köket blir mycket lättare för dig, jag lovar! 🙂

Denna grytan ville jag göra lite spicy och jag använder mest en chili flakes krydda som finns att köpa på t ex Maxi. Man behöver inte alls ta mycket för att det ska bli starkt så man får vara lite försiktigt och prova sig fram. Fler av mina långkok hittar du här!

Recept

Ingredienser för 6-8 portioner    Tid: 1 – 2 timmar beroende på kokteknik

  • Förkoket
  • 1,2 kg fläskkarré
  • 2 gula lökar
  • 3 morötter
  • 3 solovitlökar
  • 3 dl vitt vin
  • vatten
  • 1 oxbuljongtärning
  • chiliflakes krydda efter smak
  • 3 lagerblad
  • 3 stjälkar timjan
  • 2 stjälkar rosmarin
  • Till tomatsåsen och efterkoket
  • 5 dl fond från avkoket
  • 1 burk Mutti finkrossade tomater
  • 3 morötter
  • 2 gula lökar
  • salt
  • svartpeppar
  • några stänk balsamvinäger
  • Tillbehör
  • Kokt långkornigt ris
  • En god grön sallad

Gör så här

  1. Skär köttet i grytbitar. Salta och peppra.
  2. Skär lök, morötter och vitlök grovt.
  3. Bryn köttet i smör och deglasera pannan med vitt vin efter varje stekning.
  4. Lägg därefter köttet, stekskyn, grönsakerna, buljong och kryddor i en stekgryta/tryckkokare.
  5. Fyll upp med vatten så allt i grytan täcks.
  6. Koka upp upp sjud under lock i ca 50 min (vanlig gryta) alt. 20 min i en tryckkokare.
  7. Plocka ur köttet och lägg i en ny gryta.
  8. Mixa avkoket med en stavmixer föra att bevara alla smaker i buljongen men plocka först ut stjälkar och lagerblad.
  9. Häll ca 5 dl av buljongen i grytan med köttet.
  10. Skär morötter i bitar samt skiva löken. Lägg ner i grytan.
  11. Tillsätt krossade tomater, vinäger, salt och peppar.
  12. Koka upp och låt puttra under lock i ytterligare 20 minuter. Låt svalna något innan servering eller laga den dagen innan den ska ätas.
  13. Servera med kokt ris och en god sallad.

Chilikrydda som säljs i 4-pack. Går att hitta i butiker med stort urval.

Tags

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot