Kycklinggryta i Örtkryddad Tomatsås…

Den här kycklingrätten har följt mig länge och det är min pappa, som tyvärr inte finns kvar i livet längre, som är min inspirationskälla. <3 Mitt starkaste minne av denna grytan är från 1990, när jag, mamma, pappa och bästa kompis åkte på bilsemester ner till Franska Rivieran. Vi bodde i en självförsörjande liten mysig lägenhet i pittoreska St Maxime, som ligger strax utanför St Tropez. Den dagen var vi på marknaden och pappa handlade en färsk kanin och fina grönsaker som han sedan tillagade i lägenheten. Medan jag och bästa kompisen badade i poolen kunde man känna den underbara doften av maten från vår lilla lägenhet. Den kvällen kom min kusin och familj över på mat och såklart vi satt ute på vår altan i sommarvärmen. Ett matminne som verkligen har etsat sig fast trots att jag bara var 14 år. 😛

Denna grytan lagar jag under hela året och nu på våren och sommaren är den god att äta till en fräsch sallad som en lättare måltid. På vinterhalvåret är grytan godare till ugnsstekt potatis eller ris om man önskar det i stället. Som ni märker har jag bytt ut kaninen mot kyckling. Rätten blir godast att laga dagen innan så den får stå och dra till sig smakerna över natten. Fler av mina goda grytor hittar du här!

Recept

Ingredienser till 4 portioner         Tid: 1 timma

  • 800 g kycklinglårfilé
  • franska torra örtkryddor (timjan, dragon, basilika)
  • salt och peppar
  • smör
  • 2 dl vitt vin
  • Tomatsås
  • 2 solo vitlök
  • 1 stor gul lök
  • 3 normalstora morötter
  • 3 stjälkar färsk timjan
  • 2 stjälkar färsk rosmarin
  • 1 burk Mutti finkrossade tomater
  • vatten (motsvarande 1 burk krossade tomater)
  • 1 st knorr ”fond du chef” kycklingbuljong alt. 1 kycklingbuljongtärning
  • 3 msk tomatpuré
  • några stänk balsamvinäger
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Putsa kycklinglårfiléerna och bryn dem i smör med salt, peppar och torrkryddor.
  2. Tillsätt 1 dl vin och låt kycklingen bräsera en minut. Häll kycklingen och stekskyn i en annan panna medan du upprepar momentet och steker upp resten av kycklingen.
  3. Ta fram en djup stekgryta.
  4. Finhacka vitlök och skiva löken.
  5. Skala och skär morötterna i 4 mm tunna skivor.
  6. Fräs vitlök, lök och morot tillsammans med de färska örterna.
  7. Tillsätt resten och låt koka upp.
  8. Häll i kycklingen och stekskyn i grytan.
  9. Låt allt småputtra under lock i 30 minuter.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Låt svalna och ringla över lite olivolja innan servering.
  12. Servera med en god sallad, ugnsstekt potatis eller ris.

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot