Wallenbergare…

Denna veckan sprang jag på fin kalvfärs på Lidl och bestämde mig för att laga goda Wallenbergare till lunchlådan. 😛 Vad är då skillnaden på vanliga biffar och Wallenbergare? Jo, Wallenbergare görs först och främst på kalvfärs och de innehåller många äggulor, rikligt med grädde samt att de rullas i ströbröd innan de bryns runt om i smör. Konsistensen på biffarna ska vara lite suffléliknande, därav att man jobbar med många äggulor, kall färs och iskall grädde. Smaksättningen är också lite annorlunda och man använder sig av en blandning på 4 kryddor. Den svenska modellen har fått namnet épice riche, efter kocken Tore Wretmans restaurang Riche. Idag går den dock inte att köpa som färdig krydda men man blandar den enkelt själv. Fler av mina goda husmanskost recept hittar ni här

Ingredienser till 4 personer

  • 500 g kalvfärs (kylskåpskall)
  • 5 äggulor
  • 2,5 dl iskall grädde
  • 1 tsk épice riche ( Mortla 1 del kryddpeppar, 1 del kryddnejlika, 2 delar vitpeppar och 1 del finriven muskotnöt )
  • salt
  • socker
  • ströbröd
  • smör till stekning
  • Tillbehör
  • Potatismos
  • Gröna ärtor
  • Brynt smör
  • Lingon
  1. Vispa samman äggulorna med grädden och kryddorna till en smet. Jag har som regel att smeten näst intill ska smaka översaltad för att biffarna ska få en bra sälta.
  2. Blanda ner den kalla färsen och blanda väl. Färsen ska vara ganska lös och kladdig.
  3. Forma färsen till fina runda biffar och vänd dem i ströbröd.
  4. Bryn biffarna i rikligt med smör på svag värme, ca 3 minuter på varje sida. De ska bli ljust gyllenbruna och vara fluffiga inuti.
  5. Servera med ett fluffigt potatismos, brynt smör, rårörda lingon och gröna ärtor.

 

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot