Chili con carne med kanel…

Mitt förra blogginlägg handlade om hur man enkelt kan planera och laga sin lunch till matlådan. Chili Con Carne är en typiskt bra rätt att laga till matlådan och som räcker länge om man lagar en stor sats. Den är dessutom tacksam att frysa in. Har du tidsbrist så slänger du ihop en Chili på max 40 minuter och större delen av tiden sköter den sig själv på spisen så du hinner fixa i ordning i köket under tiden. För bästa resultat, laga den dagen innan den ska ätas så att alla smaker får dra till sig över natten. Jag har några olika recept på Chili Con Carne men detta är ändå mitt favoritrecept när det gäller kryddningen och receptet är egen komponerat. I morgon, torsdag, är det dags för årets första Nätverkande sopplunch på Telekonsult och då kommer jag bjuda på just denna Chili. Chili con Carne är något de flesta tycker om och det är en värmande god rätt nu på vintern. Min Chili con Carne innehåller bl a kanel vilket ger en god och mustig smak tillsamman med de andra kryddorna och grönsakerna och jag blandar olika bönor i stället för att bara använda mig av vita bönor.

Ingredienser till 8 portioner    Tid: ca 40 min

  • 1 kg nötfärs
  • 2 stora gula lökar
  • 2 solo vitlökar (alt 4 klyftor)
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk spiskummin
  • Chiliflakeskrydda efter smak
  • Salt efter smak
  • 2 burkar krossade tomater
  • vatten motsvarande 2 burkar
  • 1 dl Heinz Chilisås
  • 1 msk kalvfond
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 3 stänger selleri
  • 2 burkar kidneybönor
  • 2 burkar vita bönor i tomatsås
  • smör
  1. Hacka lök och vitlök.
  2. Fräs i smör utan att få färg.
  3. Tillsätt färsen och kryddorna.
  4. Fräs tills färsen är genomstekt.
  5. Tillsätt burktomaterna samt vatten motsvarande två burkar, chilisås och fond.
  6. Koka upp och låt sjuda 10 minuter.
  7. Hacka paprika och selleri.
  8. Häll i grönsakerna och låt puttra 10 minuter.
  9. Häll i bönorna och puttra 5-10 minuter till men så att grönsakerna behåller ett bra tuggmotstånd.
  10. Smaka av med salt.
  11. Låt svalna innan servering. För bästa resultat, laga chilin dagen innan den ska ätas.
  12. Servera med färsk långfranska och smör.

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot