Chicken á la King…

Denna veckan har jag haft matlåda med mig till jobbet några dagar. 😛 Är lite less på att äta ute varje dag. Jag har länge gått och längtat efter Chicken á la king men då min andra hälft i familjen aldrig vill ha det när jag vill så passade det bra denna veckan eftersom jag varit gräsänka. Jag gör den alltid på färsk kyckling som jag grillar i ugnen för att få ut så mycket smaker som möjligt. Vill man göra det lätt för sig går det naturligtvis göra rätten på en färdiggrillad kyckling men man kommer då inte få samma resultat på såsen, vilken är pricken över i:et, som med alla såser. 😛 Av resterna som blir över brukar jag alltid göra en chicken-á-la-king-paj och denna veckan blev inget undantag, så här bjuder jag även på ett jättegott paj-recept som ni hittar längre ner i inlägget. 😛 Fler av mina goda kycklingrecept hittar ni här!

Ingredienser till 4 personer    Tid: ca 90 min

  • 1 färsk kyckling (ca 1300) alt 1 färdig grillad kyckling
  • Grillkrydda av god kvalitet
  • 100 g smör
  • 250 g champinjoner
  • 1 stor gul lök
  • 1 solo vitlök
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk sambal oelek
  • några stänk kikkomansoja
  • salt och peppar
  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form.
  3. Krydda kycklingen runt om med grillkrydda.
  4. Smällt 50 g smör och häll över kycklingen och toppa med smörklickar.
  5. Grilla kycklingen i ugnen ca 1 timma. Vänd kycklingen efter halva tiden och ös över kycklingen med stekskyn.
  6. Ta ut kycklingen, dela den och låt svalna.
  7. Häll 2 -3 dl vatten i formen och koka ur stekskyn.
  8. Häll skyn i en kastrull och tillsätt grädden.
  9. Koka upp och låt sjuda.
  10. Hacka svamp, lök och paprika.
  11. Fräs svamp och lök i smör.
  12. Häll över såsen.
  13. Lägg i paprikan och låt sjuda ca 5 min.
  14. Skär kycklingen i fina bitar och lägg ner i såsen.
  15. Låt alltsammans sjuda ca 10 minuter.
  16. Smaka av med salt och peppar.
  17. Red såsen med maizena frö tjockare konsistens.
  18. Servera grytan med ris och sallad.

chickenalaking3-1chickenalaking2-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chicken á la King-paj

Ingredienser till 1 normalstor paj

  • Pajdeg
  • 2,5 dl mjöl
  • 125 g smör
  • 0,5 dl vatten
  • Fyllning
  • 2 ägg
  • Chicken á la king från gårdagen (se ovan recept)
  • Riven stark ost
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Gör pajdegen enklast i en matberedare.
  3. Kavla och tryck ut degen i en pajform.
  4. Förgrädda pajskalet 10-15 minuter.
  5. Vispa ihop 2 ägg.
  6. Tillsätt kycklinggrytan men ta inte för mycket sås. 2 dl vätska räcker annars blir pajen för blaskig.
  7. Toppa med riven ost.
  8. Grädda i ugn ca 20 minuter eller tills pajen fått fin färg.
  9. Servera med en fräsch sallad.

Tags

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot