Paella…

I helgen som gick hade jag tjejfest hemma och bjöd då på lite mat med spanskt tema och vad passade då bättre än en riktigt god Paella och en härlig Sangria. Jag har några goda vänner som alltid ställer till med Paellafest på sommaren och inspirationen har jag fått av dem. 🙂 Kan säga att det är den bästa Paellan jag ätit och nu var det dags att laga en för egen del. När jag och min man var i Alicante för några år sedan så köpte jag en Paella-panna med gasolbrännare men jag har fortfarande inte invigt den och tyvärr tilltalade inte vädret i helgen så jag lagade den helt enkelt på spisen men det gick precis lika bra, även om det inte blev samma känsla som att stå ute och laga den. Jag lagade först en liten Paella till mig själv på fredagen och en större till festen på lördagen. Båda har samma basingredienser men den lilla toppade jag med halstrad scampi i stället för färska räkor.

Ingredienser till 6-8 portioner

Tid: ca 1 timma

 • Fond
 • 1 liter vatten
 • 3 st kycklingbuljong ”fond du chef”
 • 1-2 tsk sambal oelek beroende på hetta
 • 3 msk Heinz chilisås
 • Paella
 • 800 g kycklinglårfilé
 • 200 g fläskkarré
 • 500 g räkor med skal
 • 1 gul paprika
 • 1 röd paprika
 • 2 solo vitlök
 • 1 stor gul lök
 • saffran efter smak
 • 3 dl långkornigt ris
 • 1 knippe grön sparris
 • 2 dl gröna ärtor
 • salt
 • peppar
 1. Koka upp allt till fonden.
 2. Ta fram en stor teflonpanna, gärna med hög kant.
 3. Skär kyckling, kött och grönsaker i bitar.
 4. Stek kött och kyckling runt om i olja. Salta och peppra.
 5. Lägg köttet på ett fat bredvid så länge
 6. Fräs lök och vitlök i olja utan att få färg och tillsätt saffran.
 7. Häll tillbaka köttet i pannan och blanda allt.
 8. Tillsätt den skurna paprikan och häll på riset.
 9. Blanda väl och häll på hälften av fonden.
 10. Låt puttra på låg värme i 20 minuter
 11. Ös på mer fond efter hand så att det inte är torrt i pannan.
 12. Paellan är klar när riset är genomkokt och krämigt, lite som en risotto.
 13. Stek sparrisen lite lätt i en torr panna tills den fått lite färg och blivit lite mjuk men ändå har tuggmotstånd.
 14. Garnera Paellan med ärtor, sparris och räkor.

IMG_20160513_190848

20160514_18202820160514_182012Sangria

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot