Risotto Surf´n Turf…

Italiensk mat är något jag brinner för som så många andra säkert gör. Jag älskar pasta i alla dess former och det är så enkelt att komponera olika pastasåser med hjälp av enkla ingredienser. Varför bara fastna i köttfärssås spåret hela tiden när man kan variera. Kolla gärna in mina pasta recept under taggen Pastasås. 😛 Idag blir det inte pasta utan Risotto. Även det en rätt som jag älskar och som kan göras med olika smaker. Jag hade oxfilé i kylen som legat och mörats i 2 v så det blev en kombo med kött och skaldjur. Rätten döpte jag helt enkelt till Risotto Surf´n Turf. Skaldjur tillsammans med oxfilé är gudagott och sen den krämiga risotton som jag smaksatt med trattkantareller blev en fullträff. 🙂

Ingredienser till 4 portioner

Tid: ca 50 min

  • 400 g Oxfilé
  • 20 st Scampi
  • 8 st pilgrimsmusslor
  • Risotton
  • 2 Schalottenlökar
  • 1 solo vitlök (alt 3 klyftor)
  • 1/2 dl hackad timjan
  • 1 dl hackad och förvällda trattkantareller
  • 3 dl Carnaroli Risottoris
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 2 st kapslar grönsaksbuljong ”Fond du chef”
  • 1 st kapsel kycklingbuljong ”Fond du chef”
  • 2 dl riven parmesan
  • smör
  • salt
  • peppar
  1. Koka upp vatten och tillsätt buljongen. Låt sjuda 5 minuter.
  2. Hacka lök, vitlök, timjan och svamp. Fräs i smör nån minut utan att få färg.
  3. Tillsätt riset och låt fräsa nån minut tills riset blivit blankt.
  4. Tillsätt vinet och låt koka in.
  5. Ös på med buljong och rör om ofta så att inte riset bränner fast i grytan.
  6. När vätskan nästan kokat in, ös på med mer buljong. Upprepa detta tills riset är klart.
  7. Stek under tiden räkor och musslor hastigt i smör så att de får fin färg.
  8. Skär oxfilén i 2 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Stek i smör ca 2 min på varje sida. Låt vila i folie tills risotton är klar.
  9. Efter ca 20 minuter ska riset vara klart. Du ska känna en liten kärna (tuggmotstånd) i riset när det är klart.
  10. Tillsätt riven parmesan och en klick smör.
  11. Servera direkt

DSC_0172-01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot