Kryddköttbullar i Tomatsås…

I helgen hade jag tjejfest hemma, vilket brukar vara en tradition när vi firar Karl Oskar Dagarna i Växjö. 🙂 Hela staden livas upp med öltält, konserter med div kända artister, nasare och tivoli. Även i år hade vi kanonväder så vi kunde sitta ute hela kvällen innan det blev dags att bege sig till stan. Det tråkiga är att tiden går för fort så man hinner knappt prata med alla inbjudna men det är ju bara att ordna en ny fest så vi kan fortsätta där vi slutade. 😉 Som vanligt brukar jag bjuda på tilltugg i form av en liten buffé så större delen av lördagen förberedde jag maten. Jag bjöd på Pestopaj, Chevréostpaj, ost och kex med mammas tomatmarmelad, melon med Serranoskinka och basilka samt dessa små mumsiga kryddköttbullar i tomatsås. Recept på pajerna finns under etiketten Paj. I morgon reser jag till Mallorca så detta blir det enda receptet denna veckan men jag återkommer med läskande Tapas från Palma. 🙂 På återseende!

Ingredienser till ca 25 små köttbullar

  • Smaksättning Kryddköttbullar
  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 gul lök
  • 1/2 kruka basilika
  • 2 stjälkar rosmarin
  • 1/2 kruka timjan
  • salt
  • peppar
  • 500 g blandfärs
  • Tomatsås 
  • 1 solo vitlök
  • 1/2 kruka basilika
  • 1 stjälk rosmarin
  • smör
  • 1 1/2 burk Mutti krossade tomater
  • några stänk balsamvinäger
  • 1 dl steksky från köttbullarna
  • skalken på en parmesanost
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  1. Lägg färsen i en skål.
  2. Mixa resten av smaksättningen i en matberedare.
  3. Blanda ihop med färsen och rulla små fina köttbullar.
  4. Bryn runt om i smör.
  5. Deglasera/koka ur pannan med 1 dl vatten och ta vara på stekskyn.
  6. Lägg köttbullarna på ett fat medan du kokar tomatsåsen.
  7. Hacka vitlök, basilika och rosmarin.
  8. Stek kryddorna i smör.
  9. Slå på tomater, vinäger samt steksky.
  10. Lägg i parmesanost skalken.
  11. Låt sjuda 20 minuter.
  12. Rör om då och då.
  13. Häll i köttbullarna och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter.
  14. Smaka av med salt och peppar och olivolja.
  15. Servera som plockmat eller till spagetti.
  16. Godast blir rätten om den tillagas dagen innan den ska ätas för att få extra mycket smak.

Kryddköttbullar2-1 Kryddköttbullar3-1 Kryddköttbullar4-1

 

 

Tags

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot