Chokladmousse med Knäckflarn…

Igår hade jag ett kockuppdrag och lagade mat åt 14 glada tjejer i Öjaby. Allt gick jättebra och tjejerna var mycket nöjda med min mat. 🙂 Förberedelserna började redan i veckan då jag köpte in alla råvaror samt att jag bakade knäckflarn och gjorde limecurden som de vill ha till desserten. Desserten de valt till menyn var en chokladmousse. Moussen lagade jag redan på lördag morgonen för att den skulle hinna ”sätta” sig till kvällen. Den är jättefluffig och god men inte så söt som de kan vara  eftersom den innehåller creme fraiche i stället för grädde vilken även gör den aningen syrlig. Tillsammans med limecurd blir det en fullträff. Se recept på min limecurd här! 😛

Ingredienser till 6 portioner

  • 200 g choklad (minst 60% kakao)
  • 2 msk mjölk
  • 1 dl socker
  • 6 ägg
  • 1,5 dl smetana eller creme fraiche

Separera äggen. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Tillsätt hälften av sockret och vispa till en blank smet. Smällt chokladen över ett vattenbad. Tillsätt mjölk och socker. Vänd ner en äggula åt gången tills du får en jämn chokladsmet. Häll till sist i Creme fraiche/smetana. Blanda chokladsmeten med äggvitan. Portionera i skålar eller glas och ställ in i kylen i minst 2 timmar. Servera med krispiga knäckflarn.

  • Knäckflarn
  • 50 gram mandelspån
  • 50 g smör
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk grädde
  • 1 msk sirap
  • 1 vrid på saltkvarnen

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och tillsätt allt utom mandeln. Låt sjuda 2 minuter. Blanda ner mandeln och rör om. Bred ut smeten på ett bakpåltspapper och grädda mitt i ugn 5-7 minuter.

Chokladmousse1-1

 

Tags

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot