Fläskkarré med Sås och Potatis…

I söndags lagade jag en redig söndagsmiddag på fläskkarré och det smakade sååå gott efter en helg med en massa baluns med vännerna. 🙂 Fläskkarrén hade jag förberett redan på lördagen och kört den 50 minuter i min tryckkokare vilket gjorde den saftig och mör. Sen lät jag den stå över natten och dra åt sig alla smaker. Av fonden blev det en underbar sås och jag älskar ju sås. Söndagsstekar har alltid varit en favorit och det är mest på vinterhalvåret som jag lagar det. Husman när den är som allra bäst. 🙂 Fler av mina husmanrecept hittar du här!

Ingredienser till 4 personer

  • 1,2 kg fläskkarré
  • 1 stor motor
  • 1 stor gul lök
  • 1 märgben
  • 1 solo vitlök
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl steksky
  • vatten
  • 1 bukett färsk timjan
  • fläsksvålet från en bit rökt sidfläsk
  • salt
  • peppar
  • smör
  • Tillbehör
  • Kokt potatis
  • Sauterade sockerärtor
  • Tranbärsgéle eller annan sort
  1. Om du saknar en tryckkokare går det lika bra att göra ett långkok i en gryta på spisen men öka tiden till ca 2 timmar i ställer för 50 minuter.
  2. Skär grönsakerna grovt.
  3. Salta och peppra köttet.
  4. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna.
  5. Deglasera pannan med lite vatten och häll över stekskyn i en stora stekgryta.
  6. Lägg i köttet och tillsätt grönsaker, märgben, vin och fyll upp med vatten tills köttet är täckt.
  7. Koka upp och låt sjuda under lock.
  8. Låt köttet vila när det är klart.
  9. Sila fonden och gör en god sås med grädde.
  10. Smaka av med köttbuljong, salt och lite socker.
  11. Servera karrén med kokt potatis, primörer och gelé.

Fläskkarre3-1Fläskkarre1-1

Tags

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot