Fisksoppa helt enkelt…

Varje torsdag har vi nätverkande sopplunch på jobbet och denna torsdagen var det min tur att laga soppan. 🙂 I en vecka har jag gått och planerat hur soppan ska smaka och bestämt mig för att laga en god fisksoppa efter ett önskemål från en av kollegorna på jobbet och så fick det bli. Jag ville ha en matig soppa med fina smaker och resultatet blev jättebra. Jag baserade fonden på min klassiska hummersoppa som fick lovord när jag var med i Sveriges Mästerkock 2012. 🙂 Sen var det bara att fylla soppan med goda ingredienser. Denna gången hade jag i svamp och det tillhör kanske inte vanligheten att ha champinjoner i fisksoppa men det ger en god smak tillsammans med fisken, potatisen och den goda buljongen. Det blir lite som en gryta i stället för soppa kan jag tycka. När jag gör fiskgratäng brukar jag ha champinjoner i så varför inte inte ha det i fisksoppan oxå. 🙂 Gott blev det i alla fall och ett 30-tal gäster kom och spisade. 🙂

Ingredienser till ca 8 portioner

  • 500 g Vildfångad lax
  • 500 g Torskrygg
  • Fond
  • 2 Scharlottenlökar
  • 1 stor gul lök
  • 2 små solo vitlök
  • 1 stor morot
  • 1 stor palsternacka
  • 4 liter vatten
  • 5 fiskbuljongtärningar
  • 4 msk konc. hummerfond
  • 3 dl vitt torrt vin
  • 1 liter grädde
  • salt
  • socker
  • smör
  • Tillbehör
  • 250 g champinjoner
  • 300 g potatis i tärningar (brunoise)
  • 200 g sockerärtor
  • Färsk timjan till garnering

Skär alla grönsaker till fonden grovt. Fräs grönsakerna några minuter i smör utan att få färg. Slå på vinet tillsammans med buljong och vatten. Koka upp fonden, sänk värmen och koka lugnt utan lock i ca 30 minuter. Sila bort grönsakerna och häll tillbaka fonden i grytan. Tillsätt grädden och koka upp soppan. Sjud ca 20 minuter. Smaka av med salt och lite socker. Skär svampen fint och fräs den hastigt i smör tills den svettats ur helt. Häll svampen i soppan. Skär potatisen i jämna tärningar (brunoise) gärna med hjälp av en manodlin. Koka potatisen i lättsaltat vatten i max 5 minuter. Häll av vattnet och låt stå under lock. Dela sockerärtorna och skär fisken i tärningar. Tillsätt sockerärtorna i soppan och koka 2 minuter, tillsätt fisken och koka 5 minuter. Lägg i potatisen 1 minut före servering. Smaka av med salt. Servera med ett gott färsk bröd.

 

Fisksoppa1-1

Tags

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot