Älgfärsbiffar med Rökt Sidfläsk och Rödbetor…

Jag har ju hela frysen full med älgkött som jag fått av lite olika kunder på jobbet, vilket är himla bra men det vill ju till att man lagar nåt av det oxå. 🙂 I helgen lagade jag goda Älgfärsbiffar som jag smaksatte med rökt sidfläsk och rödbetor. Fläsket gjorde att de blev saftiga och det satte även lite rökig smak på dem vilket blev himla gott. Såsen blev gräddig och god som den ska vara till biffar och jag smaksatte den med lite lingon för att få en god sötma i såsen. Nu har jag bara älgsteken kvar i frysen, både från kalv och tjur så det får bli några goda älgmiddagar framöver. 🙂 Om en stund ska jag ha mitt första matevent på Lagerlunden i Växjö med ett företag och de kommer få laga en klassisk trerätters meny med  bl a Toast Skagen, helstekt ryggbiff och Créme brülée. Ska bli jättekul men framför allt gott att äta om de lyckas laga efter mina recept. 🙂 Alternativ på biffar hittar ni här 😛

Ingredienser till 4 portioner    Tid: ca 60 min

  • 600 g älgfärs
  • 120 g varmrökt sidfläsk
  • 10 skivor rödbetor
  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • salt
  • svartpeppar
  • Sås
  • 2 dl steksky
  • 3 dl grädde
  • 2 msk lingon
  • några skvättar soja
  • 1 msk köttbuljong
  • salt
  • socker
  • peppar
  • Tillbehör
  • Kokt pressad potatis
  • Kokta morötter
  • Sauterade sockerärtor
  • Lingon
  1. Strimla fläsket och lägg det i matberedaren.
  2. Tillsätt rödbetor, grädde, ägg och smaka av med kryddorna.
  3. Tips! Blandningen ska smaka på gränsen översaltad vilket ger färsen en fin smak och sälta.
  4. Forma fina biffar och stek runt om i smör tills de är genomstekta.
  5. Deglasera pannan med 1 dl vatten efter varje stekning och häll stekskyn i en kastrull/sauteuse.
  6. Täck biffarna med folie och låt vila medan du gör såsen.
  7. Såsen.
  8. Koka upp stekskyn med grädden.
  9. Smaksätt med lingon, soja, salt och peppar.
  10. Låt kok ner tills den blivit lite krämig eller red den till önskad konsistens.
  11. Servera biffarna med kokt pressad potatis, smörkokta morötter, sauterade sockerärtor och lingon.

Älgbiff3-1Älgbiff2-1

 

 

 

Tags

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot