Köttbullar med Spagetti och Gräddsås…

Den här rätten är så barnsligt god så det nästan är löjligt…riktig Lady & Luften mat. 🙂 Jag är väldigt kräsen när det kommer till köttbullar och det är bara några få gånger som jag ätit köttbullar på restaurang som smakat bra men än mindre på julborden som just nu är i full gång. Man är för feg för att krydda dem kan jag tycka och ofta är de torra och tråkiga och det beror väl på att man häver i skorpmjöl. Det finns ju inget värre än köttfärs som inte smakar någonting. Jag kan nog säga att mina egna och mammas köttbullar är de godaste jag ätit men vad är då hemligheten med våra recept? Jo, mycket salt, peppar och socker ihop med lök och grädde. Så enkelt är det. 🙂 Det blir spännande att se vad köttbullarna kommer smaka på torsdagens julbord jag ska på. Blir det ris eller ros? 🙂

Ingredienser till 30 köttbullar

  • 500 blandfärs
  • Blandning
  • 1 stor gul lök
  • 1 dl grädde
  • 1 ägg
  • rejält med salt
  • mald svartpeppar
  • mald vitpeppar
  • socker
  • smör till stekning
  • 2 dl vatten till stekskyn
  • 2 dl grädde
  • Tillbehör
  • pasta
  • gräddsås

Mixa allt till blandningen i matberedaren tills det blir en fin smet. Smeten ska smaka på gränsen till översaltad, för då vet man att resultatet blir bra. Blanda ner färsen och rulla fina köttbullar. Stek runt om i mycket smör tills de är genomstekta. Deglasera pannan med 1 dl vatten efter varje stekning och spara stekskyn till såsen. Koka upp skyn och häll på 2 dl grädde. Låt sjuda tills såsen blivit något krämigare. Smaka av med ev mer salt och peppar, vilket inte brukar behövas. Servera med spagetti al dente.

Köttbullar1-1

Köttbullar3-1

 

 

Tags

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot