Fisksoppa med Citrus och Vild Lax…

I morgon är det torsdag och torsdagar betyder Nätverkande Sopplunch på Telekonsult Syd. Denna veckan är jag soppvärd och ska bjuda på en ny smarrig fisksoppa som jag komponerat ihop med inspiration från en av mina favorit pastasåser som jag lagar ofta. Den blev precis som jag tänkt mig så jag hoppas det kommer många och äter i morgon så alla 20 liter går åt. 🙂 Fler av mina goda sopprecept hittar ni här!

Ingredienser till ca 10-15 portioner

  • 1 kg vildfångad lax
  • 3 morötter
  • 1 bukett fänkål
  • 2 gula lökar
  • 2 solo vitlökar
  • rivet skal från 2 lime
  • rivet skal från 2 citroner
  • 5 dl vitt vin
  • 2 liter vatten
  • 1 liter grädde
  • 180 ml konc hummerfond
  • 1 fiskbuljongtärning
  • salt
  • socker
  • smör
  • maizena redning
  1. Skär laxen i tärningar och lägg på ett fat.
  2. Laxen ska tillsättas i soppan 5 minuter innan servering, alltså den ska inte koka med hela tiden.
  3. Riv morötterna grovt i rivjärn.
  4. Skär lök och fänkål i jämstora strimlor.
  5. Hacka vitlöken.
  6. Riv citrusskalet fint.
  7. Smält smör i en stor gryta (5 liter).
  8. Fräs alla grönsaker utan att få färg.
  9. När doften stiger slå på resten av ingredienserna och låt koka upp.
  10. Sjud sedan på medelvärme i ca 20 minuter.
  11. Red soppan och smaka av med salt och lite socker.
  12. Tillsätt laxen och sjud ytterligare 5 minuter.
  13. Servera med färskt bröd och ett torrt vitt vin.

Laxsoppa1-1

Laxsoppa2-1

Tags

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot