ChampagneRisotto med Halstrade Scampi…

Sedan cykelfesten förra helgen blev det lite Champagne över, hur det nu kan bli det?? Min man ville vara generös och öppnade en fin flaska till tjejerna som kom hem på dessert men när han väl serverade var det bara en som ville ha ett glas men som inte drack upp. Vad i hela friden är det frågan om??? Kan folk inte slappna av och dricka ett glas skumpa när man blir bjuden och dessutom tillfrågad innan? Olika är vi ju men det här kändes lite otacksamt faktiskt. Tur att jag inte var hemma för då hade jag blivit irriterad och kanske fått drick upp allt själv. Bra eller dåligt? Jag iddes i alla fall inte slänga ut det som blev kvar, vilket var typ hela flaskan, så igår när en av mina bästa vänner kom hem på långväga besök lagade jag till en Risotto, smaksatt med Champagne i stället för vitt vin och den blev sååå god. Det var t o m lite bubblor kvar i skumpan så vi fick oss ett glas var. 🙂 Som alltid har vi massor att prata om när vi ses vilket vi inte gör ofta pga avståndet på 50 mil men när vi väl ses sitter vi och pratar långt in på natten och igår blev det inget undantag. Jag blir alltid lika fylld av energi efter att ha träffat henne och det är en underbar vän att ha och hon ger mig så mycket inspiration till allt. 🙂 Tack Stin för att du finns i mitt liv! 🙂

Ingredienser till 4 portioner

  • 2 charlottenlökar
  • 2 stjälkar salladslök
  • 2,5 dl Risottoris (Arborio eller Carnaroli)
  • ca 25 Scampi
  • 1 knippe Sparris
  • 150 g kantareller (kan uteslutas)
  • 1,5 dl Champagne
  • 6 dl skaldjursfond
  • 2 dl river Parmesanost
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  1. Koka upp fonden i en kastrull och ställ åt sidan.
  2. Skölj sparrisen och skär av nederdelen som är lite träig.
  3. Dela sparrisen där knoppen börjar och använd den som garnering. Skär resten av sparrisen i små fina bitar.
  4. Stek sparrisen i smör och smaka av med lite salt. Ställ åt sidan.
  5. Värm upp en kastrull med ca 2 msk olivolja.
  6. Fräs finhackad lök utan att få färg.
  7. Tillsätt riset och fräs tillsammans med löken tills den är glansig.
  8. Tillsätt champagnen och låt koka in till hälften. Rör om hela tiden.
  9. Tillsätt lite buljong i taget och låt koka in. Upprepa detta och rör om hela tiden.
  10. Riset är klart efter ca 20 min när det mjuknat men när man ändå känner en liten kärna i riset.
  11. Smaka av med salt o lite peppar.
  12. Ställ riset åt sidan och fräs hackad svamp i smör tills den ”svettats” klart.
  13. Halstra/stek scampin hastigt runt om i smör.
  14. Häll i parmesan och olivolja i risotton och tillsätt sedan svamp, scampi och sparris.
  15. Garnera med sparristopparna och servera direkt.

Tags

2 kommentarer

Lämna ett svar till Kina Björck Avbryt svar

Your email address will not be published.