Dillkött med Dillsås…

I väntan på fotbollsfinalen mellan Spanien och Brasilien som börjar innan midnatt blev det tid för matbloggning igen. Två gånger på en dag har nog inte inträffat innan. 🙂 Jag får väl se om jag kan hålla mig vaken hela matchen för det är ju jobbdag i morgon igen. Idag var en sådan dag då vi var sugna på riktig husman och en av de bästa rätterna som finns men som jag lagar allt för sällan är dillkött. Mamma lagade det ofta när jag bodde hemma och det är ju sååå gått. Jag hittade jättefint högrev av kalv på Citygross idag så idag åkte tryckkokaren fram. 🙂 Fattar inte hur jag klarat mig utan en tryckkokare innan och den har verkligen använts flitigt det senaste året. Fler av mina goda långkok hittar du recept på här!

Ingredienser till 4 personer

  • 1,5 kg högrev av kalv
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 stor gul lök
  • 1 purjolök
  • 4 lagerblad
  • 8-10 kryddpepparkorn
  • 8-10 vitpepparkorn
  • 4 nejlikor
  • 1 knippe dill
  • vatten
  • salt
  • Dillsås
  • 2 msk smör
  • 2 msk Mjöl
  • 7 dl kalvbuljong från avkoket
  • 1 msk ättika 24% blandad med 1 msk vatten
  • 1 dl grädde
  • salt
  • socker
  • salt
  • 1 dl hackad dill
  • Tillbehör
  • Kokt färskpotatis
  • smörkokta knippmorötter

Lägg köttet i en gryta och täck med vatten. Koka upp och koka 1 minut. Häll av vattnet och skölj av köttet hastigt. Rengör grytan och häll i nytt vatten och lägg i köttet. Skär grönsakerna grovt och lägg ner i grytan tillsammans med alla kryddor. Häll på mer vatten så allt täcks. För varje liter vatten tillsätt 1 tsk salt. Koka upp och sjud under lock i 1,5 timma. I tryckkokare 30 minuter. Plocka upp köttet och lägg upp på ett fat. Sila buljongen i en skål. Gör en bottenredning av smör och mjöl. Tillsätt buljongen och koka upp. Tillsätt ättika, grädde och dill. Smaka av med salt och socker till såsen fått en bra balans mellan sött, surt och salt. Låt såsen sjuda 15 minuter och rör om då och då. Koka potatisen i saltat vatten. Skölj knippmorötterna och lägg i en gryta. Häll på 2 dl vatten och 25 g smör och koka under lock tills de är något mjuka men ändå har tuggmotstånd.

Dillkött-1 Dillkött2-1

 

 

 

Tags

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot