Smörrebröd med Inlagd Strömming…

I veckan sprang jag på lite färsk strömmingfilé på Lidl och kunde inte motstå att köpa. Mamma lägger ofta in strömming men jag gör det aldrig så nu banne mig ska jag oxå. 🙂 Först blev det lite stekt strömming på ett gott surdegsbröd med hovmästarsås och resten av strömmingen gjorde jag en god ättikslag till som fick stå över natten. Snacka om att det blev en god frukost idag. 🙂 Ättikslagen gör man lätt genom 1-2-3 principen. Beroende på hur mycket fisk du har får man uppskatta hur mycket lag man behöver. Tar man 1 del ättika, ska man ha 2 delar socker och 3 delar vatten. Då blir den perfekt. 🙂

Ingredienser till 4 härliga mackor

  • 4 skivor Wasa surdegsbröd eller annat gott bröd
  • 450 g färsk strömmingsfilé
  • ströbröd
  • salt
  • smör
  • blandsallad
  • 1/2 gul lök i tunna skivor
  • Hovmästarsås till 4 personer
  • 4 tsk dijonsenap
  • 2 msk söt senap
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 tsk HP-sås
  • några stänk kikkomansoja
  • salt
  • lite socker
  • ca 1 dl rapsolja
  • 1/2 dl hackad dill
  1. Salta filéerna och vik ihop på längden eller bredden.
  2. Vänd dem i ströbröd. Stek runt om i rikligt med smör tills de är gyllenbruna och genomstekta.
  3. Blanda ner allt utom oljan och dillen till hovmästarsåsen.
  4. Häll i oljan i en fin stråle samtidigt som du vispar tills såsen blir krämig. Vänd till sist ner dillen.
  5. Låt stå i kylen innan servering.
  6. Stek brödet lite lätt i flottet som är kvar i pannan efter strömmingen.
  7. Toppa med lite blandsallad, ett par strömmingar, hovmästarsås och tunt skivad lök.
  8. Servera till gott kaffe och ett glas mjölk. Mums!

Inlagd strömming-1

 

 

Ättikslag till Inlagd Strömming (i mitt fall blev det en liten burk)

  • 0,5 dl Ättika 24%
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 kryddpeppar
  • 3 lagerblad
  • 1  gul lök i fina skivor
  1. Koka upp lagen tillsammans med kryddorna och låt svalna.
  2. Varva den stekta strömmingen med fint skivad gul eller röd lök och häll över lagen.
  3. Täck med lock och ställ in i kylen.

 

Tags

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot