Rödvinsbrässerad Oxkind…

Det är precis ett år sedan vi åt underbart god oxkind i Rom och ända sedan dess har jag sagt att jag ska laga det. I veckan beställde jag 1,5 kg på citygross som fick stå på långkok i 4 timmar och resultatet blev helt underbart…kort sagt. Mamma och pappa kom igår och ska stanna över helgen så på fredagen njöt vi av en 3 rättersmeny hemma och det var första gången de smakade oxkind. Kan säga att jag fick höra många superlativ över maten jag lagat och själv blev jag såååå nöjd. 🙂 Man ser oxkind mer och mer ute på krogen men jag tror många är fega och för osäkra på att smaka. Mitt råd är att göra det, gillar man grytor så är det det bästa köttet skulle jag nog påstå, mörare och bättre än högrev. 🙂 Älskar du grytor och långkok så ta en titt på mina andra goda recept här!

En bra film med Nicole Kidman fick avsluta en skön familjekväll och ikväll väntar god mat på Lagerlunden för att fira min man som fyller år. 🙂

Recept till 4 personer

  • 1,5 kg oxkind
  • 1 liter kraftigt rött vin
  • 6 dl steksky
  • 200 g sidfläsk
  • 1 stor morot
  • 1 palsternacka
  • en bit rotselleri
  • 2 solo vitlökar
  • 1 stor gul lök
  • 3 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 dl syltlök
  • 200 g sockerärtor
  • Såsen
  • oxkindsavkoket
  • 1 dl rött vin
  • 1-2 msk kalvfond
  • 2 timjankvistar
  • 1 rosmarinkvist
  • 1 msk muskovadosocker
  • 1 klick smör
  • redning

Tryffelmos

  • 1 kg mandelpotatis
  • 2-3 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 2 timjankvistar
  • 5 vitpepparkorn
  • 50 g smör
  • 1 krm fin tryffelolja

Salta och peppra oxkinden och stek runt om i smör. Lägg över köttet i en stor djup gryta. Hacka grönsakerna och fräs nån minut i smör. Stek fläsket hastigt. Lägg över allt i grytan tillsammans med köttet. Slå över en flaska vin och stekskyn som blivit efter varje stekning. Koka upp och låt sedan brässera under lock i 4 timmar. Ta upp köttet och låt vila på ett fat. Sila ner avkoket i en ny kastrull och tillsätt vin, kalvfond, timjan och rosmarin. Red såsen och låt sjuda ca 20 min och smaka av med socker och ev salt. Blanka av såsen med en klick smör. Häll såsen över oxkinden och garnera med syltlök och sauterade sockerärtor. Koka potatisen i saltat vatten. Ånga av potatisen och låt torka ca 3 min. Koka under tiden upp mjölken med peppar, hackad lök och timjankvistarna. Sila mjölken och stöt potatisen till ett fint mos. Arbeta ner mjölken och smöret med en gummiskrapa. Smaka av med tryffelolja, salt och lite socker . Bon Apetit! 🙂

Oxkind5-1

Oxkind2-1

 

Tags

4 kommentarer

  • Marie Wirsén /

    Oooootroligt fina bilder Lina!
    Så vackert dukat och smarriga matbilder! Säkert smakade det lika bra som det ser gott ut.
    Ska bli sååå kul att få följa dig och din nya fina sida.
    Kramiz

  • Tack min vän! Ja, det blev kanongott alltihopa och ”päronen” ljublade över oxkinden. 🙂 Är själv jättenöjd med min nya sida men det kommer ta lite tid att bygga upp och flytta över gamla recept men så får det blir helt enkelt. Ses i veckan! Kram 🙂

  • jenny danngärde /

    Tack för receptet! det var mycket gott!

Kommentera

Your email address will not be published.

Jag är ingen robot